Satsning på jämställda styrelser ska ge rikare näringsliv
Med större mångfald i styrelsen ökar företagets lönsamhet, vilket i längden gör det möjligt för bolaget att växa och skapa fler jobb.
Det menar Marie Nyström-Rahner och Nadja Törnblad bakom Boråsbaserade företagarföreningen Kavai. Till våren anordnar de tredje upplagan av utbildningssatsningen Kvinn, med syfte att få fler kvinnor att ta plats i bolagsstyrelser. Vårens omgång blir första gången projektet genomförs utanför Borås.
– Det känns jätteroligt att få göra detta utanför Borås, och att vi får verka i en kommun med driv och engagemang i detta som förstår vikten av den här frågan, säger Nadja Törnblad, projektledare för Kvinn.
Det var Camilla Palm, vd för Näringsliv Ulricehamn, som först kontaktade Kavai i syfte att se hur kvinnors roll inom Ulricehamns näringsliv kan stärkas.
– De berättade om Kvinn och jag kände att det vore värdefullt att göra här. Vi jobbar för att Ulricehamn ska bli en bra plats att driva företag på, och för mig är det viktigt att även titta på dessa frågor ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Camilla Palm.
”Bolagen har gått igenom mycket de senaste åren, och det finns mycket att ta till vara på genom att titta på frågor med nya ögon.”Camilla Palm, vd Nuab
Som deltagare i Kvinn får 15 kvinnor gå en två dagars utbildning i styrelsearbete som leds av Styrelseakademin. Efter utbildningen certifieras de som styrelseledamöter. I del två av projektet får alla deltagare en traineeplats i en bolagsstyrelse under ett års tid.
– Vi ser att flera av våra deltagare har fått arvoderade platser i styrelser efter projektet. Det är också flera bolag som hör av sig för att få hjälp med vissa profiler, att de söker kvinnliga ledamöter med specifika kompetenser. Det känns jätteroligt och har ju varit vår målsättning hela tiden, säger Nadja Törnblad.
Antal kvinnor i företagsstyrelser
Bland de bolag som har sitt säte i Ulricehamn är 35 procent av styrelsemedlemmarna kvinnor, enligt siffror från Bisnis Analys.
Siffran på nationell nivå 20 procent, enligt en kartläggning från Almi. I Västra Götaland är siffran 19 procent. *
Högst andel kvinnliga styrelseledamöter i landet har Södermanlands län på 24 procent. Lägst har Jönköpings län på 16 procent.
Gällande vd-posten är andelen bolag med en kvinna som vd nationellt 13 procent. I Västra Götaland är siffran tolv procent.
Enligt en studie från Luleå tekniska universitet från 2022 har företag med jämn könsfördelning i styrelser en högre vinst samt högre omsättning än styrelser med en ojämn könsfördelning i sin styrelsesammansättning.
* Kartläggningen utgår från företag med en omsättning på minst fem miljoner och minst två ledamöter och fem anställda.
För företagens del har projektet inneburit en tillgång till nya kompetenser och perspektiv.
– Att ha olika erfarenheter, från kön, ålder eller etnicitet, är det som skapar bra diskussioner och nya lösningar och möjligheter för företag. Vi ser att mångfald i styrelsen ökar företagets lönsamhet, vilket även skapar fler jobb, säger Marie Nyström-Rahner.
Som sökande är det meriterande att sitta i en ledningsgrupp eller ha en beslutsfattande position. Men framför allt lyfter Marie och Nadja vikten av att ha en drivkraft att ta steget att utvecklas i sin karriär.
Vad hoppas ni att Kvinn ska åstadkomma i Ulricehamn?
– Att få in flera kompetenta kvinnor i styrelserna som kan generera ytterligare en dimension, samt ge flera kvinnor möjlighet att få styrelsekompetens, säger Camilla Palm.
Om Kavai och Kvinn
Kavai är ett kvinnligt affärsnätverk i Sjuhärad som utgår från Borås.
Kvinn är en utbildningssatsning som Kavai erbjuder. Deltagarna får gå en utbildning i styrelsearbete och bli certifierade styrelseledamöter av Styrelseakademien, och får därefter plats som trainee i en bolagsstyrelse under ett års tid.
Kvinn har tidigare anordnats två gånger i Borås. Till våren sker första omgången i Ulricehamn. Sista ansökningsdag för vårens omgång är 30 november.