Annons

Renoveringar fick extra snurr på byggmaterial

Renoveringar fick extra snurr på byggmaterial
Ekonomi • Publicerad 25 september 2017
Försäljningen av byggmaterial till konsumenter ökade under sommaren. Arkivbild.
Försäljningen av byggmaterial till konsumenter ökade under sommaren. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Många har greppat hammaren under sommaren. Det tror i alla fall Byggmaterialhandlarna är en av förklaringarna till att försäljningen av byggmaterial till konsumenter peakat under sommaren.

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 5,4 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Och den ökade försäljningen berör inte bara proffsen. Enligt Ulf S. Gustafsson, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna, har den konsumentrelaterade försäljningen vänt upp och är en del av sommarmånadernas fina siffror för branschen.

Annons

– Under sommarmånaderna juni, juli och augusti har vi märkt ett återtåg av konsumenter vilket resulterat i mycket fina försäljningssiffror.

Branschen har tidigare tappat på konsumentsidan.

– Det började redan förra året i samband med effekterna av att man sänkte rotavdraget från 50 till 30 procent och så kom det här med amorteringskrav.

Följden blev enligt Gustafsson att hushållens möjligheter och vilja att låna till renoveringar begränsades.

Varför försäljningen nu vänt upp är oklart men ett halvkyligt och torrt sommarväder kan ha spelat roll för suget att fatta hammaren. Samt att många nu vant sig vid ett sänkt rotavdrag och ökade amorteringskrav.

– Vi spekulerar även i att det kan vara ett uppdämt behov där många varit återhållsamma men nu släpper loss.

Om försäljningsuppgången nu återigen mattas av är enligt Gustafsson svårt att sia om. Ett orosmoln är att ruljansen på bostadsmarknaden mattats av.

– Det står still på bostadsbytarmarknaden. Det hämmar vår försäljning till konsumenter, då de flesta som flyttar gör någon form av renoveringsinsats.

Branschen totalt sett har haft tillväxt under hela 2000-talet och där ser Gustafsson inga tecken på mättnad.

– Det är en väldig hausse på nyproduktionssidan. Att man får dippar nu och då inom vissa segment är naturligt.

Annons

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

http://tt.se/media/image/sdltb1b7358

Tina Remius Strömberg/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons