Annons

Regeringen säger ja till skärpt amorteringskrav

Regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag till förstärkt amorteringskrav, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på en presskonferens.
Sverige • Publicerad 30 november 2017
Finansmarknadsminister Per Bolund presenterar regeringens beslut gällande Finansinspektionens förslag.
Finansmarknadsminister Per Bolund presenterar regeringens beslut gällande Finansinspektionens förslag.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag till förstärkt amorteringskrav, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på en presskonferens.

– Sammantaget är hushållens skulder nu uppe på omkring 3 000 miljarder kronor, säger han.

Annons

Detta är en risk för svensk ekonomi, enligt Bolund.

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige, säger Bolund.

Enligt Bolund är det en välriktad åtgärd, som riktar sig mot dem som har störst belåningsgrad.

– Det är viktigt att komma ihåg att flertalet hushåll inte berörs av det här kravet, tillägger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är också kritisk till regeringens beslut om skärpt amorteringskrav och upprepar kritik hon riktat mot kravet under hösten.

"Det ena är tajmingen för detta och det andra är att regeringen behöver ta ett helhetsgrepp för att bostadsmarknaden ska fungera bättre", skriver hon i en kommentar till TT.

– Det här påverkar hushåll med mycket god ekonomi och i de allra största städerna, generellt, säger Per Bolund.

Regeringen räknar med att 14 procent av nya bolånetagare berörs av kravet. Ungefär hälften av dessa antas minska sin belåning, medan andra väljer att ta lån med skärpt amorteringskrav.

– Det här kommer att få begränsade effekter på bostadspriserna och Sveriges ekonomi, säger Per Bolund.

Han hänvisar till FI:s beräkningar, som visar att priserna kan minska med 1,5 procent till följd av det skärpta amorteringskravet.

Annons

Det kan minska rörligheten på bostadsmarknaden något, enligt Bolund. Han tillägger dock att detta måste vägas mot risker som följer på en kris på bostadsmarknaden.

Per Bolund är inte orolig för att höstens prisnedgångar på vissa håll på bostadsmarknaden ska tillta kraftigt som en följd av det skärpta amorteringskravet.

Utplaningen och nedgången i priserna på bostadsmarknaden på vissa håll hänger samman med den kraftiga prisuppgång som varit de gångna åren, enligt Per Bolund.

– Det här är ett beslut som har fattats kollektivt av regeringen och hela regeringen står bakom det här beslutet, säger han samtidigt när han får frågan om hur man har hanterat de kritiska synpunkterna från bostadsminister Peter Eriksson (MP).

– Vi har analyserat FI:s förslag. Vi har också analyserat remissvaren som har kommit in och vi har också analyserat svensk ekonomi, tillägger Bolund om hur ärendet har beretts av regeringen.

Enligt Bolund finns det sedan 90-talskrisen dessutom ett starkt stöd hos det svenska folket för åtgärden, som syftar till en mer sund kreditgivning i svensk ekonomi.

– Effekterna på den svenska ekonomin kommer att vara mycket begränsade, tillägger han.

Även Centern varnar för att det nya amorteringskravet kan leda till ett ökat prisfall på bostäder.

– Jag är oroad för hur detta kan påverka. Redan nu ser vi hur bostadsmarknaden kyls av, säger partiets ekonomisk politiske talesperson Emil Källström.

– Väldigt många som funderar på att köpa bostad kommer nu att sitta still i båten.

Annons

Källström betonar att rörligheten på bostadsmarknaden måste öka.

Han uppger att det är tydligt att finansinspektionen hade velat se andra åtgärder, som dock bara politikerna kan besluta om. Källström anser att partierna borde ta ett nytt tag i försöken att enas om en bostadsreform som berör bland annat skatten vid bostadsförsäljning, byggande, hyresmarknaden och nedtrappade ränteavdrag.

Även Centern vill se nedtrappade ränteavdrag som växlas mot sänkt inkomstskatt.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons