Näringsliv

Ökat lastbilssug lyfte Volvos aktie

Volvos vinst ökar med flera miljarder och orderingången skjuter i höjden. Kvartalssiffrorna fick lastbilsjättens aktie att rusa.
– Det är det bästa tredje kvartalet för Volvokoncernen någonsin, säger Volvos vd Martin Lundstedt.
Ekonomi • Publicerad 20 oktober 2017
För några veckor sedan lanserade Volvo en ny miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar, en del av bolagets framtidssatsning. Arkivbild.
För några veckor sedan lanserade Volvo en ny miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar, en del av bolagets framtidssatsning. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är goda tider för Volvo. Vinsten blev sju miljarder kronor före skatt under tredje kvartalet, att jämföra med drygt fyra miljarder samma period i fjol.

– Jag är nöjd. Vi har en bra nivå på lönsamheten och vi har en tillväxt i både utfakturering och orderingång, säger Martin Lundstedt.

Flaskhalsarna i produktionen som sänkte Volvos lönsamhet tidigare under året håller successivt på att jobbas bort.

– Det kommer fortfarande att påverka en del, och det beror på att vi har en positiv situation med ökat orderintag. Men riktningen är rätt.

Martin Lundstedt pekar på att leveranserna trots de här problemen ökade med 15 procent för lastbilar och med nästan 50 procent för anläggningsmaskiner under kvartalet. När det kommer till orderingången steg den för lastbilar med drygt 30 procent, till strax under 52 000 fordon.

För anläggningsmaskiner var ökningen ännu större, 45 procent. Just vändningen för anläggningsmaskinerna – ett problemområde för Volvo under en rad år – bidrar stort till den ökade vinsten.

Förväntningarna på Volvo var högt ställda. Aktien hade före delårsrapporten stigit med drygt 45 procent på börsen i år. Och resultatet för tredje kvartalet överträffade analytikernas förväntningar på de flesta punkter. Aktien rusade direkt när Stockholmsbörsen öppnade, och på eftermiddagen var uppgången sju procent.

– Det är en riktigt stark rapport på alla nivåer, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Det är några områden som sticker ut.

– Det är framför allt lönsamheten inom anläggningsmaskiner och lastbilar som är bättre än väntat, säger Engellau och tillägger att även orderingången är bättre än väntat vilket är positivt för framtiden.

Martin Lundstedt tycker att det ser ljust ut på de flesta marknader.

– Vi har ett Europa som under ett flertal kvartal har tuggat på nu. Nordamerika återhämtar sig från en sättning som skedde i lastbilsmarknaden efter ett antal goda år. Asien går bra.

Vad innebär det för personalläget?

– Vi gör successivt anpassningar, dessbättre nyanställningar, både inom produktionen och på tekniksidan. Det här kvartalet har vi gjort ytterligare satsningar på miljöteknik. Vi satsar mycket både på lång och kort sikt, och det kan vi göra för att det går bra. Men vi gör det steg för steg, och vi ska göra det med förbättrad lönsamhet. Då kommer även anställningarna, säger Lundstedt.

Jenny Petersson/TT
Olle Nygårds/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.