Annons

Nu ska varorna hitta hem på kvällen

Konkurrensen har gått från pris till utbud och nu bekvämlighet – vid Postnords konferens E-handelsforum lanserades nyheten om leveranser till bostaden på kvällar och till ombud på lördagar.
Borås • Publicerad 28 september 2017
Postnords vd Anders Holm anser att de nya tjänsterna är ett nödvändigt sätt att möta kundernas förväntningar.
Postnords vd Anders Holm anser att de nya tjänsterna är ett nödvändigt sätt att möta kundernas förväntningar.

Under årets första halvår stod e-handeln för all tillväxt inom detaljhandeln. Samtidigt blir kunderna alltmer kräsna när det gäller leveranser. Snabbt ska det gå, och helst ska varorna komma hem eller till en plats vi själva har valt. Det är de faktorerna som nu får Postnord att satsa utökade leveranstjänster. Stockholm, Göteborg och Malmö är först ut att nu under hösten få hemleveranser som standardval. I de tre städerna kommer även 250 ombud att få leveranser på lördagar. Tanken är att tjänsterna snart ska införas i hela landet.

Nyheten släpptes på torsdagen under Postnords konferens E-handelsforum. Tidigare har konferensen arrangerats på olika ställen i landet, men det här var tredje året i rad som Borås och Åhaga var värd för arrangemanget.

Annons

Postnords vd Anders Holm är de utökade tjänsterna ett sätt att dels leva upp till kundernas förväntningar, dels att möta konkurrensen från de fysiska butikerna.

Inspirationen kommer till stor del från föregångsländerna Storbritannien och USA, där hemleveranser länge har varit standard och e-handeln står för en betydligt större del av den totala handeln än i Sverige. Men de svenska mataktörerna inom e-handel har också en viktig roll.

– Vi ser mer och mer att matkasseföretagen har drivit på utvecklingen. De levererar ju hem till kunden på kvällar, och när vi nu gör våra förändringar är det ett sätt att visa att vi har lyssnat på kundernas förfrågningar, säger Anders Holm.

Att fortsätta som tidigare var inget alternativ, tillägger han. Det rör sig snabbt inom e-handeln, det märker Postnord inte minst på kundernas förväntningar och beteenden. Sedan Postnord förra året lanserade en app har den laddats ner av 700 000 svenskar.

– Det är ett sätt att styra och få kontroll. Appen blir som en fjärrkontroll, förklarar han.

Med appen följer utökade möjligheter till just styrning och kontroll. Hit hör valet att ändra hämtningsställe efter att ordern har lagts. Ett annat exempel är spårbarhet av varubrev som kommer att införas. När varubrevet levereras skannar brevbäraren en kod och avsändaren får besked om att leveransen är framme.

Är kundernas krav rimliga, tycker du?

– Det är marknaden som bestämmer, vi anpassar oss till den.

På torsdagens fylls Åhaga av branschfolk som tar del av Postnords nyheter och inbjudna föreläsares trendspaningar.
På torsdagens fylls Åhaga av branschfolk som tar del av Postnords nyheter och inbjudna föreläsares trendspaningar.
Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons