Annons

Nu öppnar första ansökan om elkostnadsstöd till företag

På måndag, 6 mars, kan vissa, men inte alla företag börja ansöka om det så kallade elkostnadsstödet hos Energimyndigheten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Elkostnadsstöd • Publicerad 5 mars 2023
I ett första steg kan elintensiva företag ansöka om kompensation för de höga elpriserna från och med måndag 6 mars. Arkivbild.

Redan nu på måndag kan de företag som klassas som elintensiva ansöka om elkostnadsstöd om de drabbats av höga elkostnader under hösten 2022.

För att ta reda på om företaget är berättigat till elkostnadsstödet för elintensiva företag kan man använda sig av beräkningsverktyget på Energimyndighetens webbplats. Det är också här stödet går att söka från och med måndag 6 mars.

Annons

De företag som kvalar in ersätts för den kostnad som överstiger en och en halv gånger det genomsnittspris som det betalat under 2021. Det finns dock ett maxtak på 20 miljoner kronor i stöd, till såväl ett enskilt företag, som sammantaget för företagen i en hel koncern.

Enligt den stödmodell som används kan enbart 70 procent av årsförbrukningen läggas till grund för stödberättigade kostnader. Detta motiveras med att företagen också ska vidta energieffektiviseringsåtgärder.

Parallellt med detta arbetas det nu fram ett elprisstöd till övriga företag. Den 20 februari skickade Regeringskansliet ut två förslag som reglerar utformningen av stödet. Efter att eventuella remissynpunkter behandlats är det upp till EU-kommissionen att avgöra om stödpengar kan betalas ut eller ej.

Förslaget är att detta stöd ska gå att söka från och med 30 maj.

– För att utbetalningen ska ske så snabbt och smidigt som möjligt föreslår vi att Skatteverket ska administrera och betala ut stödet. Det har en stor vana vid att hantera stöd till företag, något det inte minst visade under coronapandemin, så vi känner oss trygga i att ge myndigheten ansvaret att administrera elstödet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Fakta

Elkostnadsstöd till företag

Stöd till elintensiva företag

• Riktar sig till företag i hela Sverige.

• För att klassas som elintensivt ska företaget ha haft en elförbrukning på minst 0,015 kilowattimmar per omsatt krona under 2021, exklusive uppvärmning.

• De som uppfyller kriterierna kan få del av elkostnadsstöd för perioden oktober–december 2022.

• Ansökningsperioden är 6 mars–17 april och ansökan görs på Energimyndighetens webbplats.

• Stödet omfattar totalt 2,4 miljarder kronor.

• Ett enskilt företag eller koncern kan max få cirka 20 miljoner kronor i stöd.

Källa: Energimyndigheten och Företagarna

Stöd till övriga företag (ännu ej fastställt)

• Ska kunna sökas av företag och organisationer (som föreningar och trossamfund) samt kommuner och regioner i elområde 3 och 4.

• Föreslås bli 50 respektive 79 öre per kilowattimme och beräknas utifrån den el som förbrukades under perioden oktober 2021–september 2022.

• Föreslagen ansökningsperiod är från 30 maj till 25 september 2023 och stödet ska administreras av Skatteverket.

• Maxtak på 20 miljoner kronor. Gäller även för en hel koncern. Beloppet är lägre för företag i primärproduktion inom jordbruk, samt fiskeri- och vattenbrukssektorn.

• Runt 29 miljarder kronor ska sammanlagt delas ut.

Källa: Skatteverket

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons