Näringsliv

Nu avgörs taxistriden i Borås – kan innebära slutet för företag

Har uppstickaren vilselett kunder med dekaler som liknar taxikonkurrentens? Efter två år är det dags för tingsrätten att besluta i tvisten mellan Taxi Borås och Ljungs taxi.
Borås • Publicerad 29 augusti 2017 • Uppdaterad 7 september 2017

Det var i juli 2015 som Taxi Borås stämde sin mindre konkurrent vid Borås tingsrätt för varumärkesintrång. Orsaken var att nystartade Ljungs taxi hade dekaler på bilarna med texten ”Ljungtaxi – taxi i Borås” med en utformning som hade likheter med konkurrentens.

I stämningen kräver Taxi Borås att Ljungs taxi slutar använda texten ”taxi i Borås”, samt tar bort de aktuella dekalerna som man menar förväxlas med Sverigetaxis, det varumärke man äger rättigheter till i området. Vidare kräver man ett vite på en halv miljon kronor om inte konkurrenten följer beslutet. Bolaget är tydlig med att man menar att konkurrenten avsiktligt vilselett taxikunder med dekalerna. Förutom ett vite har man krävt ett betydande skadestånd – drygt 5300 kronor per taxibil och månad.

– Skadeståndskravet har ökat i och med att Ljungs taxi har fått fler bilar och verksamheten fortsatt efter den inledande stämningen, säger Taxi Borås advokat, Agneta Gustafsson.

Taxi Borås har börjat använda nya dekaler på flera taxibilar, men har enligt bolaget fortfarande kvar de dekaler tvisten gäller på en del fordon.

– Det spelar ingen roll i sig, Taxi Borås äger rättigheterna till det här varumärket i området och det är ett nationellt registrerat varumärke, säger Agneta Gustafsson.

Från Ljungs taxis sida bestrider ägaren Mohammad Amin-Zada helt yrkandena om varumärkesintrång. På frågan vad skadeståndskravet skulle betyda för bolaget säger han:

– Jag bestrider det ju, men storleken på det skulle utan tvekan leda till att mitt bolag gick i konkurs om motparten skulle få rätt, säger han.

BT har inte lyckats få en kommentar av Amin-Zadas advokat, men i bevismaterialet som är inlämnat till rätten påvisar man just den nya logga Sverigetaxi/Taxi Borås börjat använda. Vidare bifogar man bilder och uppgifter där man visar att den grafiska bilden bakom de dekaler tvisten gäller är allmänna – cirkeln med ett streck igenom, en så kallad plimsoll, används till exempel av Londons transportnät och metrosystem. Ytterligare ett material är en ansökan från Taxi Borås där Patent- och registreringsbeviset nekat bolaget att registrera en tidigare logotyp med texten ”Taxi Borås” och bolaget telefonnummer som varumärke eftersom märket är för allmänt hållet.

Från Taxi Borås sida har man å sin sida lämnat in dokument om rättigheter att använda varumärket tvisten gäller, samt registrering av varumärket – även gällande den grafiska utformningen. Man bifogar också en marknadsundersökning som man låtit ett företag göra i Borås, Mark och Bollebygd. Enligt undersökningen, som skett via en webbenkät till 400 slumpvis utvalda personer, uppger 90 procent av tillfrågade att de tycker att Taxi Borås och Ljungs Taxis logotyper liknar varandra.

Huvudförhandlingarna kommer att ske under tisdag och onsdag i nästa vecka.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.