Annons

Minister tonar ner befarad elprisuppgång

Sverige och omvärlden genomgår en energirevolution, enligt energiminister Ibrahim Baylan (S) som tonar ner riskerna för kraftigt stigande elpriser om några år. Han träffar nu eljättarna för att försäkra sig om att de kommer att klara elbehovet i vinter.
Sverige • Publicerad 27 november 2017
Energiminister Ibrahim Baylan (S) målar upp en snabb energirevolution. Arkivbild.
Energiminister Ibrahim Baylan (S) målar upp en snabb energirevolution. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Vattenmagasinen är inför vintern välfyllda och kärnkraftverken går för fullt. Men så har det inte alltid sett ut. För några år sedan fick kärnkraftsägarna och politikerna löpa gatlopp sedan flera reaktorer fått problem samtidigt som kylan höll Sverige i ett järngrepp med kraftigt stigande elpriser som följd.

Sedan dess har det blivit rutin att ansvarig minister inför vintern kallat till sig ägarna av vattenkraft- och kärnkraftverken. Ett sådant möte sker på måndagen.

Annons

– Hittills ser tecknen goda ut, de senaste åren har vi haft stora överskott på elektricitet och energi och därmed har vi haft ganska låga priser. Men jag vill ändå försäkra mig att ägarna är på, säger Baylan.

Men på några års sikt är flera kärnkraftverk på väg att fasas ut och såväl bedömare som priserna på elbörsen indikerar rejält stigande priser från 2020 och framåt.

– Ja, så har det hetat. Bedömare har ju under en längre tid sagt, nu är det låga priser, men snart kommer det att vända. Men det jag tror vi håller på att se är en energirevolution, en helt annan typ av marknad som håller på att växa fram, säger Baylan.

Utvecklingen mot renare energi där kolet fasas ut kommer att fortsätta, tror han.

– Och hittills har det gått mycket snabbare än vad någon bedömare trodde.

Saker förändras nu i en hög takt och därmed har det blivit mer osäkert, enligt Baylan. Osäkerhet kan i sig trigga elpriset.

– Så kan det vara, om än från låga nivåer, säger han men pekar samtidigt på den breda politiska överenskommelsen om energipolitiken i riksdagen.

Men elpriserna påverkas till stor del av vad som händer utanför Sveriges gränser. Även om inte Sverige eldar med kol, mer än undantagsvis vid vissa köldtoppar, så påverkar exempelvis stigande kolpriser även det svenska elpriset.

– Visst, man ska ha en viss ödmjukhet för att det kan ske upp- och nedgångar

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons