Näringsliv

Ericsson miljardrensar gamla synder

Telekomjätten Ericsson åker på en ny mångmiljardsmäll. Bakgrunden är gamla misslyckade företagsköp.
Ekonomi • Publicerad 16 januari 2018
Ericsson gör miljardnedskrivningar.
Ericsson gör miljardnedskrivningar.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ericsson tvingas till nedskrivningar på 14,2 miljarder kronor. Nedskrivningarna rör goodwill. Det handlar till största delen om problemområdena Digitala tjänster och Media, som bokföringsmässigt ligger under rubriken "övriga segment".

– Det här annonserade vi 8 december och det vi gör nu är att presentera siffrorna och resultatet. Vår målsättning var att göra det innan kvartalsrapporten (31 januari, TT:s anm.), säger Peter Olofsson, kommunikationschef på Ericsson till TT.

– Större delen av nedskrivningarna är kopplade till förvärv som gjordes för mer än tio år sedan. Anledningen till att vi gör detta är att vi ändrat strategi, vissa av de här områdena tillhör inte längre Ericssons kärnverksamhet, tillägger han.

Miljardnedskrivningen var tämligen väntad. Ericssonledningen har flaggat för det här tidigare, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Man skriver helt enkelt ner värdet på tidigare misslyckade bolagsköp, säger Bornold som tycker det är helt rätt att städa ur garderoben.

Nedskrivningen är kopplad till omräknade siffror baserade på den nya strukturen och är mer av bokföringsteknisk karaktär, vilket inte påverkar bolagets kassa.

– Det påverkar inte förutsättningarna för Ericsson framåt, säger Joakim Bornold.

Nedskrivningarna hänger samman med förlorad konkurrenskraft som skapat övervärderade tillgångar i balansräkningen. De låg i korten och är nödvändiga steg att ta i den utmanande transformation som telekomtillverkaren befinner sig i, enligt Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.

– Bolaget letar ju efter sin rätta identitet, säger han.

Han tolkar beskedet som ett tydligt tecken på att Ericsson nu fokuserar på kärnverksamheten.

– Det här är ännu ett tecken på att Ericsson har verksamheter som har tappat i konkurrenskraft, där branschen har förändrat. Bolag tappar i konkurrenskraft som måste anpassa sig till en ny verklighet, säger han.

Nedskrivningen på ytterligare en miljard kronor med hänvisning att en uppskjuten skattefordran i USA förlorat i värde låg också i korten, då alla bolag med verksamhet i USA till följd av president Donald Trumps skattereform nu måste värdera om sina tillgångar och fordringar på skattesidan.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.