Annons

Ljungföretag med många projekt i pipeline

En ökad automation – och fler medarbetare. Pipelife i Ljung har ändrats mycket de senaste 15 åren utan att behöva skära i medarbetarskaran.
Ljung • Publicerad 18 oktober 2017
Pipelifes svenske vd, Peter Andersson, och marknadsföringschefen Mats Thorén visar ett nytt delbart, kabelskyddsrör som tillverkas med en av företagets nya maskiner.
Pipelifes svenske vd, Peter Andersson, och marknadsföringschefen Mats Thorén visar ett nytt delbart, kabelskyddsrör som tillverkas med en av företagets nya maskiner.
Marknadsföringschefen Mats Thorén visar runt i utomhuslagret för Pipelifes rörprodukter som både ska gå på export och till den inhemska marknaden.
Marknadsföringschefen Mats Thorén visar runt i utomhuslagret för Pipelifes rörprodukter som både ska gå på export och till den inhemska marknaden.

De senaste årens nyheter kring plaströrstillverkaren Pipelife handlar om hur bolaget investerat i nytt fastigheter och lager både i anläggningen i Ölsremma och i Ljung. Och mer är på gång.

Annons

– Vi håller på att bygga ut fabriken här i Ljung med 750 kvadratmeter ytterligare till och öka antalet kontor till ytterligare 6-8 stycken, säger vd Peter Andersson när vi går runt i anläggningen med honom och marknadsföringschefen Mats Thorén.

Att effektiviteten i denna tillverkningsindustri ökat väsentligt sedan millennieskiftet visar det faktum att trots att utbyggnaden motsvarar en mindre andel av fabriksytan, ökar ändå produktionskapaciteten med 20 procent.

Nyligen togs också en ny maskin i bruk, en formpressningmaskin som tillverkar ett nytt delbart kabelskyddsrör. Automationsgraden har liksom i industrin i stort ökat väsentligt, konstaterar Peter Andersson. Han visar sex ABB-robotar som arbetar oförtrutet med att sortera och märka plaströrskomponenter.

– Det ersätter 30 personer, förklarar Peter Andersson.

Men även om utvecklingen gjort att man bedriver en dubbelt så effektiv produktion idag jämfört med för 15 år sedan har samtidigt antalet anställda ökat väsentligt den senaste femårsperioden, från cirka 150 till 210. Ser man till omsättning och resultat så pekar kurvorna också uppåt, Ljungföretaget är på väg mot miljardomsättning.

– Vi har en ledande ställning och ingår i en internationell koncern, vilket är en fördel för oss på marknaden.

Huvudkontoret för Pipelife ligger i Wien och koncernen har verksamhet i 26 länder. Styrkan i en stor koncern märks i inköp av råvaror och även forskning och utveckling som Pipelife bedriver gemensamt i Holland.

Bland affärsområden kan man konstatera att byggbranschen upplever en starkt ökad efterfrågan tack vare högkonjunkturen. Det största affärssegmentet är dock va-produkter till bland annat kommuner för dränering och dagvatten.

– Vi arbetar dygnet runt och använder all ledig kapacitet, därför är utbyggnaden nödvändig, säger Peter Andersson.

Ser man till trender i industrin så är Ljungföretaget i hög grad med i förändringen. Förutom automation och digitalisering så planerar Pipelife för en utveckling enligt det som kallas industri 4.0 – där enskilda maskindelar kopplas mot IT-system och där sensorer och styrsystem kommer att ge information kring tillverkningsprocesser som är mycket bättre än i dag. Peter Andersson pekar på en skärm i fabriken som är full med data.

Annons

– Här kan jag se hur produktionsprocessen går och om vi håller tiden. I framtiden kommer vi att kunna se exakt hur produktionen fortskrider i en enskild maskins olika delar och få ett mycket bättre systemperspektiv.

En annan sak som utvecklas är själva synen på varorna. Liksom många industrin går man från att enbart se de många produkterna som varor och se till att tydligt länka dem till tjänster.

– Förut talade vi om värdekedjor, nu talar vi om värdesystem. Vi har utbildning kring våra produkter och försöker få byggindustrin att förstå att om de planerade bättre kunde produktion och logistik av de varor vi säljer kraftigt öka effektiviteten vid byggnationen. Idag tappar byggbranschen tio procent i form av kostnader på grund av att man inte planerar ordentligt. Där kan vi hjälpa till.

När det gäller de anställda har Ljungföretaget genomgått samma förändring som andra i branschen – andelen medarbetare med bara grundskolekompetens minskar.

– De som jobbat länge kan ha en sådan bakgrund, de har erfarenhet som mer än väl väger upp det. Men idag anställer vi inte person med lägre än någon form av gymnasieutbildning. Och eftersom vårt koncernspråk är engelska är det viktigt att behärska det också.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons