Annons

Leif Östling lämnar Svenskt Näringsliv

Leif Östling lämnar ordförandeposten i Svenskt Näringsliv efter sina uppmärksammade uttalanden i samband med den så kallade paradisläckan.
Sverige • Publicerad 22 november 2017
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar sin post.
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar sin post.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter", skriver han i ett pressmeddelande.

"Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och 'skatteplanering'”, skriver han vidare.

Annons

Östling avslöjades ha miljontillgångar i lågskattelandet Malta och i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning sade han "Vad fan får jag för pengarna?", i samband med att han resonerade om skattetrycket i Sverige och all skatt han betalar här. Kritiken mot uttalandet blev massiv.

En av de som kritiserade Östling var Maria Matsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

– Vi har precis fått Leif Östlings egna kommentarer i ett mejl, säger hon till TT.

– Nu får styrelsen avvakta vidare information. Det här visar att Svenskt Näringsliv är en viktig organisation och som ordförande i Svenskt Näringsliv har man en väldigt viktig post. Det är viktigt vad man säger och hur man uppför sig, det är en stor symbolfaktor i det. Det man gör och det man säger måste vägas på guldvåg.

Svenskt Näringslivs styrelse ska enligt pressmeddelandet inom kort "inom sig utse en ny ordförande för tiden fram till ordinarie stämma".

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons