Hur ser det ut med könsfördelningen inom näringslivet i Borås? 7H Affärer har frågat sex lokala företag.
Publicerad 29 november 2017
Hur många män respektive kvinnor arbetar på företaget?
Hur många män respektive kvinnor sitter i styrelsen?
Annons
Hur ser ni på läget och hur arbetar ni med detta?
Brunngård
Anställda: 14 kvinnor och 24 män.
Styrelsen: 5 män inga kvinnor
Ludwig Alholt, vd på Brunngård: ”Vi jobbar vid varenda rekrytering medvetet med den här frågan. Finns inte nån tillsättning där inte genusperspektivet finns med. På vissa avdelningar är kvinnor överrepresenterade, på andra män. Det är till stora delar historiskt betingat. Om vi ser på lagret så är det lätt att det blir ett ganska fysiskt arbete. Där jobbar nio personer, sju av dem är män. Produktavdelningen är klassiskt överrepresenterad av kvinnor. Vi har försökt få in män där men på textilhögskolan är kvinnor överrepresenterade. Vi strävar efter balans vad gäller åldrar, kön och etnicitet och jobbar medvetet med detta eftersom vi får bättre resultat men också bättre arbetsmiljö med en mix av människor. Våra kunder ett snitt av hela samhället då borde vi också vara det.”Foto: Petter Trens
Speed Group
Anställda: 30.3 procent kvinnor. Cirka 1000 anställda.
Styrelsen: 4 män, 1 kvinna
Peter Nilsson, vd Speed Group: ”Det är en siffra vi följer och levererar till ägarna. Bland tjänstemännen är det i stort sett femtiofemtio. Ute bland kollektivet är det mycket truckkörning och logistikjobb, och det är inte vad kvinnorna söker sig till i första hand. Vi jobbar jättemycket med detta, bland annat med automatiserade lösningar som öppnar upp för fler kvinnor i en tyngre industri. Det är positivt. Sedan har vi olika former av aktiviteter på yrkeshögskolan och högskolan och är involverade i industrinatten för att få upp teknikintresset bland kvinnor. Det är inte den enda delen. Vi jobbar med människor som kommer in från andra länder får att få en mix. Mångfald ger bättre resultat i längden. Vi är rätt duktiga på detta om jag ska vara helt ärlig. Målet är väl alltid vara lika andel kvinnliga chefer som manliga chefer.”
Pulsen
Anställda: ca 500 kvinnor och ca 800 män
Annons
Styrelsen: 7 män och 1 kvinna
Wigar Bartholdson, ägare och grundare av Pulsen: ”Vad vi söker är personer med kompetens och kvalitet som kan det vi är ute efter. Sedan om det blir en tjej eller kille beror på vilka som söker. Vår målsättning är att vi ska lika många av varje kön men det har vi inte lyckats med. Men andelen kvinnor har gått upp, det var mer mansdominerat tidigare. I dag är det dessutom väldigt svårt över huvud taget att få in kompetent personal inom it. Vi har hela tiden en dialog att vi självklart ska lyfta upp dem som har både förmåga att vara ledare och där vill vi gärna ha en blandning. Vad gäller styrelsen är vi ett familjeföretag med fyra interna och fyra externa. De externa är män som har varit med i ett antal år och som kan verksamheterna. Det är inte lätt att hitta personer som har den kunskapen.”
8848 Altitude
Anställda: 12 kvinnor, 10 män
Styrelsen: 2 kvinnor, 3 män
Jonas Peterson, vd på 8848 Altitude: ”Vid varje rekrytering gör vi en värdering för varje avdelning. Självklart är kompetensen prioriterad men vi strävar efter en bra blandning könsmässigt för att få bra balans och fler infallsvinklar och bättre diskussioner. Vår kundbas är bred och då måste vi på kontoret också vara det för att förstå vad kunderna vill ha. Av våra kunder är merparten kvinnor därvidlag är det viktigt att vi har en kvinnlig förankring. Vi känner oss ganska nöjda med balansen. Vi har anställt två lagerarbetare under hösten och hade tidigare hundre procent män på lagret. Då tog vi medvetet in två tjejer för att skapa en bra dialog på avdelningen.”
Eskils tryckeri
Anställda: 40 män och 19 kvinnor.
Styrelsen: 5 män och 3 kvinnor
Jan Evertsson, vd på Eskils tryckeri: ”Vi har en jämställdhetspolicy och en jämställdhetsplan. Vi jobbar också efter en likabehandlingsplan, inte minst genom att systematiskt kartlägga arbetsmiljön för att kunna göra utvärderingar och fånga upp hur medarbetarna ser på arbetsmiljön. Löneskillnader följer vi upp, de ska inte förekomma relaterat till kön. Sedan jobbar vi speciellt vid rekryteringar. Vi utgår från kompetens och lämplighet och ser till både köns- och mångfaldhetsperspektivet. Maskiner och datautrustning anpassar vi efter individen där det behövs så man inte blir exkluderad där. Vi tror att det är viktigt för innovationen, att tekniken utvecklas bäst i heterogena team med mångfald.”Foto: Jan Evertsson
– --
Annons
Ellos
Anställda: 67 % kvinnor och 33 % män.
Styrelsen: 5 kvinnor och 5 män
Marita Björk, kommunikationschef på Ellos Group: ”Vårt mån är 60/40 och idag är vi 67 procent kvinnor och 33 procent män, så vi har en liten obalans som vi jobbar med. Vi tycker att mångfald ar viktigt för både trivsel och prestation. Vi ser därför en vikt i att öka andelen anställda män som inte är chefer. Bland cheferna är andelen kvinnor 46 procent. Vi vill öka den andelen så vi har en rimlig fördelning och identifierar kvinnor som har potential och ambitioner att bli chefer. När vi rekryterar söker vi i första hand kompetens men när det finns jämbördiga meriter får det underrepresenterade könet företräde om inget annat talar emot det. När vi anlitar rekryteringsföretag ställer vi krav på representation av båda kön.”
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.