Annons

Julhandeln ökar – men Black Friday spökar

Julhandeln på nätet ökar i år – igen. Detta trots att många väljer att köpa sina julklappar på Black Friday redan i november.
Publicerad 22 december 2017
Glest på gatorna? Allt fler svenskar sköter sin julhandel över nätet. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Sverige

– Vi har mätt i ganska många år och e-handeln har slagit rekord varje år, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Dibs, som tillhandahåller betalningslösningar.

Annons

Mellan 1 och 20 december ökade köpen på nätet med sju procent, enligt företagets beräkningar som baseras på transaktioner i flera tusen svenska webbutiker.

Patrik Müller ser två anledningar: Bekvämlighet och möjlighet att jämföra priser.

– Man kan bara konstatera att e-handeln nu tagit ett grepp om utvecklingen. Flera analyser säger att tillväxten för sällanköpsvaror från och med nu kommer att ske på nätet.

Men ökningen är inte fullt så stor som tidigare år.

– Det som sker är att Black Friday får större betydelse. Redan under den veckan såg man de som skrev i sociala medier att de var färdiga med sin julhandel, säger Müller.

Klarna gör delvis samma spaning utifrån sina siffror för perioden 1–19 december.

"Vi ser att årets julklappar handlades under Black Friday, då exploderade shoppingen rejält. Sedan dess har vi sett stadiga siffror för julhandeln som inte direkt är utmärkande", säger betalningsföretagets Nordenchef Martin Tivéus i ett uttalande.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons