Annons

Hanna Moisander: ”Jag tar bättre beslut när jag fokuserar på det jag känner passion för”

Från tiden som ett av Nellys unga stjärnskott, via E-handelsstaden och nu vidare mot rollen som entreprenör inom IT och e-handel – när Hanna Moisander låter lust och tävlingsinstinkt styra går det som bäst.
Publicerad 13 september 2017
Hanna Moisander
Hanna Moisander

Borås

De kallar henne Pippi Långstrump, de som står henne allra närmast. Hanna Moisander själv tycker om visdomsord och växlar gärna till ett som passar för stunden. Men en klokhet ligger som ett raster över hela hennes 28-åriga liv: ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” Hanna Moisander har lätt att identifiera sig med Pippis nyfikna personlighet och äventyrslust. Det är därför hon gärna tackar ja när nya möjligheter knackar på dörren. Till exempel då hon nyss har lämnat uppvaket efter en avancerad armoperation. En intervju? Snart som möjligt? Det fixar vi. Morgondagen ägnas åt en jobbresa till Stockholm, men i övermorgon funkar det fint. Så länge armen placeras i högläge ser hon inga hinder.

Annons

Möjligheterna har knackat på hennes dörr flera gånger under det knappa decennium som har gått sedan hon slutade gymnasiet. Första gången kom knackningen via ett telefonsamtal. Hanna Moisander hade några månader tidigare tagit studenten från det dåvarande Elitidrottsgymnasiet med hästinriktning på Sven Erikssonsgymnasiet i Borås. Hon jobbade extra som servitris och tänkte att hon snart skulle resa och plugga vidare. En sak var hon helt säker på: hon skulle aldrig jobba på lager.

Men så ringde ju telefonen. Det var en kompis som jobbade på just ett lager hos ett lokalt modeföretag. Det var tillfälligt kaos och de behövde hjälp. Kunde Hanna hoppa in med kort varsel, typ på en gång? Ja, varför inte. Det var ju ändå flera timmar kvar till kvällsskiftet på restaurangen.

Till sin förvåning upptäckte Hanna Moisander att hon stortrivdes på Nelly.

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska, men jag är ganska lat också, så därför blev det som en sport att lägga upp packningen av ordrarna så att det gav bra resultat snabbt utan att jag behövde springa runt i onödan. Jag blev effektiv!

När Hanna Moisander kom till Nelly låg bolaget i startgroparna till den hisnande resa som bolaget skulle göra under åren som följde. Under de fem år hon var anställd rusade omsättningen från 18 till 859 miljoner. I början lockades hon av bolagets gemenskap och laganda. Alla, från lagerpersonalen till högsta ledningen, hade alltid kundens bästa främst, berättar Hanna. Sedan gymnasietiden hade hon jobbat extra inom restaurangbranschen och sporrades av att hitta sätt att göra slutkunden nöjd.

– Serviceyrket var den bästa skolan för mig. Du får ett direkt kvitto på om du gör ett bra jobb eller inte.

Kvittot kom även hos Nelly, för än en gång knackade det på möjligheternas dörr. Hanna befordrades gång på gång till alltmer kvalificerade positioner. När frågan kom var hon 20 år och hade just fått höra att de låg efter på lagret och att koncernchefen planerade att komma och styra upp situationen. Hanna tackade ja till att basa över hela avdelningen med 80 anställda.

Snart fick Nelly-grundaren Jarno Vanhatapio upp ögonen för den unga talangen. Hon flyttades över till tjänstemannasidan där hon under flera år arbetade med projektledning och processutveckling. Varje projekt drev hon som en intraprenör där hon som projektledare hade ansvar för allt från idé till budget och genomförande.

– Jag kunde ha ett 20-tal projekt i gång samtidigt och lärde mig jättemycket om hur man driver bolag och jobbar med olika avdelningar i hela bolaget.

Flera av projekten rörde IT, ett område Hanna Moisander känner sig bekväm med även om det inte var hon som stod för programmeringen. Det är också här hon har specialiserat sig. Parallellt med sina anställningar har hon drivit egna konsultbolag där hon har anlitats i ämnen som rör logistik, företagsuppbyggning, digitalisering och e-handel. Uppdragen har varierat, men hon har alltid valt uppdragsgivare med omsorg.

Annons

– Jag väljer bara uppdrag där jag känner att jag kan lära mig något som jag kan ha nytta av senare.

Med det förhållningssättet blir karriären en enda lång utbildning. Tanken på att läsa vidare följde henne under flera år, men är nu lagd på hyllan. Hon har inte känt behovet av högskolestudier utan sett till att skaffa sig den kunskap hon behöver just för tillfället.

Annat var det under grundskolan och gymnasiet. Envishet och höga ambitioner i kombination med den nämnda tävlingsinstinkten ledde till högsta betyg i nästan allt. Men hon gjorde det på sitt sätt.

– Jag var nog den enda i klassen som läste betygskriterierna och såg till att lära mig det vi skulle kunna men lade inte lika stor vikt vid det andra, förklarar hon.

Suget efter att tävla har även letat sig in på fritiden. För några år sedan kom Hanna Moisander i kontakt med crossfit, en sorts funktionell, högintensiv träning på gym. Snart bytte hon stallet, som fram tills dess stått för merparten av hennes träning, mot gymmet. Ett par träningsvana ben och en stark bål hade hon med sig efter alla år på hästryggen. Allt annat var nytt.

– Det var lyxigt att få vara nybörjare och lära mig allt från grunden. Jag älskar endorfinerna, jag är envis och bra på att bita i.

Hon är ändå glad över att hon satsade på ridningen under uppväxten. Den som lär sig att hantera flera hundra kilo häst blir ofta självsäker på köpet – en fördel i det framtida arbetslivet.

Men när Hanna Moisander har antagit och rott iland en utmaning tenderar hon att tröttna. Då brukar hon se sig om efter ett nytt jobb.

Efter fem år på Nelly var hon där. Den särskilda laganda hon lockats så av i början hade spätts ut i takt med att bolaget växte, upplevde hon.

– Det var en utmaning att hålla kvar Nellyandan. När jag slutade hade det blivit ett mer vuxet bolag, och jag trivs nog bäst i tonårsfasen.

Annons

Då startade Jarno Vanhatapio den nätbaserade djuraffären Zoozoo.com. Hanna Moisander och tre andra rekryterades till det nya bolaget, och under två intensiva år byggde de upp verksamheten. Två år senare gick Zoozoo och konkurrenten Animail ihop, och det var dags att ägna sig åt något annat. Kanske något med lite lägre tempo?

Nej, lugnare blev det nog inte. Hanna tackade ja till uppdraget som verksamhetsansvarig för organisationen E-handelsstaden, som genomgick en omstart och fick sin första anställda.

– Jag fick vara med om att etablera Borås som den självklara e-handelsstaden i Norden. Jag satte upp en struktur för event och medlemsrekrytering och var till exempel med och startade skolämnet digital slöjd på Engelska skolan.

Vid sidan av den tjänsten drev hon olika projekt och tog sig an konsultuppdrag, ofta med IT- och digitaliseringsinriktning. Dagarna började vanligtvis vid 5.30 på gymmet, fylldes av jobb under dagen och kvällen med en paus för ytterligare ett gympass.

Fortfarande är träningen en stor del av hennes liv, även om hon inte längre lägger riktigt de 20 timmar i veckan som tidigare ägnades på gymmet. Men på hyllan i hennes nya arbetsrum står ett storpack proteinpulver och portionsförpackningar havregryn.

– Det är inget estetiskt med min träning, jag äter för att kunna prestera och få ut så mycket som möjligt på träning och tävling.

Precis som träningen måste jobbet vara lustfyllt, resonerar hon. Hon vill alltid kunna se tillbaka och konstatera att hon har haft roligt. Annars är det lätt att hänga upp sig på siffror och missa helheten, hävdar hon. Som nu. Sedan i somras driver hon och kollegan Linn Jansson e-handelsbolaget Biduin.com. Den baseras på ett slags omvänd auktion, där priset på varor och tjänster i ett premiumsegment successivt sänks till den nivå där marknaden är beredd att betala. Hanna Moisander föredrar att se den långsiktiga utvecklingen än att stirra sig blind på siffror.

– Målet är att bygga ett fint bolag och självklart finns det mål om siffror på vägen dit!

Fast vägen till en växande verksamhet är sällan helt spikrak. Inte vägen till en smärtfri arm heller. Men, som Hanna uttrycker det på sitt Instagramkonto när hon förklarar för sina tusentals följare att läkaren under operationen hittade ett tidigare okänt benbrott inuti hennes arm: ”Har nog min farfars griniga ‘sisu’ och min mormors envishet att tacka för allt kul jag kunnat ta mig igenom efter allt. Motto just nu: It‘s not how you go down in the ring, it’s how you get up.”

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons