Annons

Ikea riskerar bli herrelöst

Med Ingvar Kamprad borta riskerar Ikea bli tjänstemannastyrt. Paradoxalt nog kan säkrandet av ägandet i stiftelser bli möbeljättens fall, befarar ekonomiprofessor Magnus Henrekson.
Ekonomi • Publicerad 29 januari 2018
Flaggan på halv stång utanför Ikea. På söndagen kom nyheten av Ikeas grundare Ingvar Kamprad avlidit i en ålder av 91 år.
Flaggan på halv stång utanför Ikea. På söndagen kom nyheten av Ikeas grundare Ingvar Kamprad avlidit i en ålder av 91 år.Foto: Anders Wiklund/TT

Ikea står precis som andra handelsföretag för nya utmaningar när e-handeln ritar om stora delar av ett köpmönster som vi vant oss vid. Men Magnus Henrekson, expert på entreprenörskap vid Institutet för näringslivsforskning, tror inte att det är något direkt hot mot Ikea.

– Då är jag mer oroad över att företaget blir ägarlöst, säger han.

Annons

Stiftelserna gör att ägarkonkurrensen försvinner och att bolaget blir ansiktslöst. En stiftelse är ju egentligen ingen, resonerar Henrekson.

– Kamprad har alltid sagt att han genom stiftelserna säkrat Ikeas framtid. Jag är tveksam till det.

Ingvar Kamprad genomsyrade hela Ikeas tänk och strategi, från kostnadsmedvetenheten till att alltid sätta kunden i fokus. Det kan försvinna på lite sikt, enligt Henrekson.

– Nu finns en risk för att Ikea blir mer tjänstemannastyrt, att de där uppe börjar belöna sig själva och att det sprider sig i organisationen, säger han

Wallenbergsfären har också lagt en stor del av ägandet i stiftelser, men där den nya generationen Wallenberg hela tiden mycket noga har skolats in. Det har inte Ikeabarnen på samma sätt, enligt Henrekson.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons