Annons

Hökerum fastigheter har hittat hem på nya kontoret i Väveriet

Hur blir det när en förvaltare av kontorslokaler ska bygga ett nytt kontor åt sig själv? Följ med bakom fasaden hos Hökerum fastigheter, som nyligen gjort just den resan i sitt eget kontorskluster Väveriet i centrala Ulricehamn.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 4 mars 2023
Ljus, rymd och speciallösningar genomsyrar Hökerum fastigheters projekt där de byggt ett nytt kontor till sig själva. Den gamla industrilokalen har förvandlats till ett modernt kontor.
Ljus, rymd och speciallösningar genomsyrar Hökerum fastigheters projekt där de byggt ett nytt kontor till sig själva. Den gamla industrilokalen har förvandlats till ett modernt kontor.Foto: Pernilla Rudenwall

De stora glaspartierna som vetter mot det nyanlagda torget reser sig i dubbel våningshöjd mot skyn. På insidan badar rummet i ljus, en känsla som förstärks av de ljusa materialvalen. Hökerum fastigheters nya kontor är en ljusfontän klädd i en naturnära färgskala – och allt är designat av dem själva.

– Vi har verkligen vänt och vridit på alla detaljer. Det blir nästan som att renovera och bygga sitt eget hem, säger affärsutvecklaren Linda Ståhl, och får medhåll av sin bror Viktor Ståhl, vd och Daniel Ståhl, förvaltnings- och personalansvarig på Hökerum fastigheter.

Annons

– Eftersom vi driver Hökerum fastigheter, inte kommer byta jobb och troligtvis bara göra detta en gång i livet, så var vår ambition att detta skulle bli riktigt bra. Dessutom spenderar man ju mycket tid på jobbet vilket gör det än viktigare att både vi och våra medarbetare trivs i miljön, säger Viktor Ståhl.

Som fastighetsförvaltare av kontor och affärslokaler ägnar de sina dagar åt att skapa trivsamma arbetsmiljöer åt andra. Men hur tänker man när det är dags att skapa en hemvist åt det egna företaget?

bild 1/6
Det platsbyggda köket övergår sömlöst i en sittdel med bokhyllor i samma stil. Det knyter på ett subtilt sätt ihop köket med matplatsdelen.
Gradäng-trappan kombinerar på ett smart sätt den nödvändiga trappan med sittplatser, varifrån man har fin utblick genom de stora glaspartierna mot torget.
Tillsammans bildar de båda elementen ett ankare i rummet och hjälper till att skapa riktning vidare uppåt och inåt.
Lampskärmarna över köksön är tydliga estetiska element som tar för sig, samtidigt som de har en ljudabsorberande funktion.
Det vidsträckta köket längs en av väggarna på entrévåningen är specialbyggt av ett lokalt snickeri.
Färgskalan med den milda gröna, det ljusa askträet och grå gipsputsen är vald med naturen som förebild.
Det platsbyggda köket övergår sömlöst i en sittdel med bokhyllor i samma stil. Det knyter på ett subtilt sätt ihop köket med matplatsdelen.
Gradäng-trappan kombinerar på ett smart sätt den nödvändiga trappan med sittplatser, varifrån man har fin utblick genom de stora glaspartierna mot torget.

Med en del av Bogesunds väveris gamla lokaler som utgångspunkt började man processen med i det närmaste ett tomt skal. Utmaningen var samtidigt att omfamna de oväntade hinder som dyker upp när man bygger om en gammal byggnad och dessutom ta tillvara på den gamla industrilokalens unika egenheter.

– Det var utmanande att öppna upp mellan första och andra våningen. Det gällde att få huset att stå kvar upprätt under den processen, berättar Linda Ståhl.

Men resultatet var väl värt ansträngningen. Den främre delen av lokalen som idag har en imponerande dubbel takhöjd utgör en magnifik entré till kontorslandskapet. Här finns en reception och en sittgrupp strategiskt placerad vid en nyinstallerad kamin, som ger rummet en intim känsla trots den generösa volymen.

Bortanför detta finns en serie runda bord som utgör personalens lunchdel. Mot rummets bortre vägg vilar ett av rummets stora blickfång, det elegant specialbyggda köket, som i sin mjuka gröna ton sträcker ut sig som en böljande oas.

Följ med bakom fasaden hos Hökerum fastigheter, som nyligen byggt ett eget kontorskluster Väveriet i centrala Ulricehamn.Linfa Ståhl, Daniel Ståhl och Viktor Ståhl.
Följ med bakom fasaden hos Hökerum fastigheter, som nyligen byggt ett eget kontorskluster Väveriet i centrala Ulricehamn.Linfa Ståhl, Daniel Ståhl och Viktor Ståhl.Foto: Pernilla Rudenwall

Och det märks att inte en detalj tappats bort under arbetets gång. Projektet grundar sig i företagets slogan ”Den bästa av värdar”, som i sin tur är en parafras från en romanklassiker av Voltaire, där ”Den bästa av världar” är den där man får bosätta sig och odla, vilket är ett sätt att kunna påverka sin framtid.

Ur detta har man skapat det trädgårdstema som genomsyrar kontoret. I sin övertydligaste form där konferensrummet får heta ”köksträdgården” och i sin subtilaste form i de färg- och materialval man gjort.

– Linda är chefen och huvudet bakom allt i interiören, säger Viktor och Linda skyndar sig att fylla i:

– Men sen har vi stämt av allt tillsammans, som träslag och kulörer. Jag tycker det här är väldigt roligt. Det är ett fritidsintresse som jag också kunnat använda i jobbet. Det är roligt att arbeta fram sin idé, kunna förmedla den till andra och se att det växer fram som man tänkt sig.

bild 1/8
...utan ett lekfullt inslag i form av en rutschkana. ”Det blir väl några åk när det är aw och de anställdas barn brukar tycka det är kul”.
Känner ni igen loggan?
Belysningen över handfaten är enkla men vackra porslinssocklar från klassiska Ifö.
Både lamporna och bänkskivan i terazzo, en cementskiva infärgad med stenkross, återkommer på flera ställen i kontoret.
Ingen kal kontorskänsla här. Loungedelen på vd:n Viktor Ståhls kontor har mer känslan av inbjudande sittgrupp i ett vardagsrum.
Linda Ståhl är affärsutvecklare och Daniel Ståhl förvaltnings- och personalansvarig på Hökerum fastigheter.
Trion Viktor, Linda och Daniel Ståhl kan nöjt andas ut. 14 månaders intensiv renovering är över.
Nej, det här är inget sopnedkast för dåliga idéer...
...utan ett lekfullt inslag i form av en rutschkana. ”Det blir väl några åk när det är aw och de anställdas barn brukar tycka det är kul”.
Känner ni igen loggan?
Fakta

Kontorsprojektet

Husets byggår: 1945

Tidigare användning: Fabrikslokal

Ombyggd yta: 1 088 kvm

Projekttid: 14 månader

Projektkostnad: ”Den håller vi för oss själva”

Inflyttning: December 2022

Anställda på kontoret: 28

Största utmaningen: Att överföra vision till verklighet

Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

Och det syns att det ligger mycket tankeverksamhet bakom. Den rustika fabrikskänslan finns kvar i synliga kraftiga betongkolonner som bär upp hela konstruktionen. Det finns också små detaljer sparade, som ger en vinkning bakåt i tiden. Någonstans ett gammalt elskåp, på en annan plats en ilsket röd lampa, som kontrasterar starkt mot den i övrigt nedtonade färgskalan med ljust askträ, ljusbruna läderdetaljer och den gröna färgen som vilar behagligt mot ögat.

Det kan låta märkligt, men naturligt ljus är en av de viktigaste hörnstenarna i all form av byggnation. Med det bygger man volym och får rum att ändra karaktär utifrån hur ljuset faller in under dagens gång. Tämjer man ljuset på rätt sätt är det också en näst intill oslagbar resurs för att skapa en behaglig arbetsmiljö.

Allt det här visste man när dessa lokaler en gång uppfördes. I brist på effektivt elektriskt ljus handlade det om att nyttja dagsljuset i lokalerna. Och sågtandsformen på byggnadens tak är inget galet snedsprång av en arkitekt, utan var en direkt nödvändig praktisk åtgärd. Ett sätt att bygga ljusbrunnar till rummen nedanför, taklampor av solljus.

Dessa små underverk har nu blivit en viktig komponent i kontorsbygget och visar på hur väl man läst in byggnadens förutsättningar. Till och med i lokalernas innersta vrå, dit fasadfönstrens ljus inte når, sitter man nu och jobbar i en behagligt ljus miljö.

Även arbetsplatserna längst in i lokalen duschas av naturligt ljus genom takfönstren, som är en kvarleva från byggnadens industriepok.
Även arbetsplatserna längst in i lokalen duschas av naturligt ljus genom takfönstren, som är en kvarleva från byggnadens industriepok.Foto: Pernilla Rudenwall

De har lyckats väl med att bemästra omstöpningen från hårdhudad industrilokal till finstämt, modernt kontor. Men det har varit ett projekt som krävt lite utöver det vanliga för att falla väl ut.

– Vi har jobbat tillsammans med många duktiga lokala företag. I ett sånt här projekt så är det beslut som behöver tas varje dag och då är det viktigt att våra underentreprenörer finns nära och kan komma hit. Sen är det ju så att vi har ett upparbetat samarbete med företagen. De jobbar ju till vardags i våra övriga fastigheter och vi känner dem väl, säger Daniel Ståhl.

Taggade till tusen. Takformen på Hökerum fastigheters nya kontor kommer sig av av att det sitter stora fönster i kuporna på taket. En vanlig lösning förr då bra elektriskt ljus kunde vara en bristvara. Mönstret i plattorna på torget har man tagit fram själva efter inspiration från gågatan i Gävle och det ska förmedla känslan av ett mönster i en väv.
Taggade till tusen. Takformen på Hökerum fastigheters nya kontor kommer sig av av att det sitter stora fönster i kuporna på taket. En vanlig lösning förr då bra elektriskt ljus kunde vara en bristvara. Mönstret i plattorna på torget har man tagit fram själva efter inspiration från gågatan i Gävle och det ska förmedla känslan av ett mönster i en väv.Foto: Pernilla Rudenwall
Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons