Hökerum fastigheter har hittat hem på nya kontoret i Väveriet
De stora glaspartierna som vetter mot det nyanlagda torget reser sig i dubbel våningshöjd mot skyn. På insidan badar rummet i ljus, en känsla som förstärks av de ljusa materialvalen. Hökerum fastigheters nya kontor är en ljusfontän klädd i en naturnära färgskala – och allt är designat av dem själva.
– Vi har verkligen vänt och vridit på alla detaljer. Det blir nästan som att renovera och bygga sitt eget hem, säger affärsutvecklaren Linda Ståhl, och får medhåll av sin bror Viktor Ståhl, vd och Daniel Ståhl, förvaltnings- och personalansvarig på Hökerum fastigheter.
– Eftersom vi driver Hökerum fastigheter, inte kommer byta jobb och troligtvis bara göra detta en gång i livet, så var vår ambition att detta skulle bli riktigt bra. Dessutom spenderar man ju mycket tid på jobbet vilket gör det än viktigare att både vi och våra medarbetare trivs i miljön, säger Viktor Ståhl.
Som fastighetsförvaltare av kontor och affärslokaler ägnar de sina dagar åt att skapa trivsamma arbetsmiljöer åt andra. Men hur tänker man när det är dags att skapa en hemvist åt det egna företaget?
Med en del av Bogesunds väveris gamla lokaler som utgångspunkt började man processen med i det närmaste ett tomt skal. Utmaningen var samtidigt att omfamna de oväntade hinder som dyker upp när man bygger om en gammal byggnad och dessutom ta tillvara på den gamla industrilokalens unika egenheter.
– Det var utmanande att öppna upp mellan första och andra våningen. Det gällde att få huset att stå kvar upprätt under den processen, berättar Linda Ståhl.
Men resultatet var väl värt ansträngningen. Den främre delen av lokalen som idag har en imponerande dubbel takhöjd utgör en magnifik entré till kontorslandskapet. Här finns en reception och en sittgrupp strategiskt placerad vid en nyinstallerad kamin, som ger rummet en intim känsla trots den generösa volymen.
Bortanför detta finns en serie runda bord som utgör personalens lunchdel. Mot rummets bortre vägg vilar ett av rummets stora blickfång, det elegant specialbyggda köket, som i sin mjuka gröna ton sträcker ut sig som en böljande oas.
Och det märks att inte en detalj tappats bort under arbetets gång. Projektet grundar sig i företagets slogan ”Den bästa av värdar”, som i sin tur är en parafras från en romanklassiker av Voltaire, där ”Den bästa av världar” är den där man får bosätta sig och odla, vilket är ett sätt att kunna påverka sin framtid.
Ur detta har man skapat det trädgårdstema som genomsyrar kontoret. I sin övertydligaste form där konferensrummet får heta ”köksträdgården” och i sin subtilaste form i de färg- och materialval man gjort.
– Linda är chefen och huvudet bakom allt i interiören, säger Viktor och Linda skyndar sig att fylla i:
– Men sen har vi stämt av allt tillsammans, som träslag och kulörer. Jag tycker det här är väldigt roligt. Det är ett fritidsintresse som jag också kunnat använda i jobbet. Det är roligt att arbeta fram sin idé, kunna förmedla den till andra och se att det växer fram som man tänkt sig.
Kontorsprojektet
Husets byggår: 1945
Tidigare användning: Fabrikslokal
Ombyggd yta: 1 088 kvm
Projekttid: 14 månader
Projektkostnad: ”Den håller vi för oss själva”
Inflyttning: December 2022
Anställda på kontoret: 28
Största utmaningen: Att överföra vision till verklighet
Och det syns att det ligger mycket tankeverksamhet bakom. Den rustika fabrikskänslan finns kvar i synliga kraftiga betongkolonner som bär upp hela konstruktionen. Det finns också små detaljer sparade, som ger en vinkning bakåt i tiden. Någonstans ett gammalt elskåp, på en annan plats en ilsket röd lampa, som kontrasterar starkt mot den i övrigt nedtonade färgskalan med ljust askträ, ljusbruna läderdetaljer och den gröna färgen som vilar behagligt mot ögat.
Det kan låta märkligt, men naturligt ljus är en av de viktigaste hörnstenarna i all form av byggnation. Med det bygger man volym och får rum att ändra karaktär utifrån hur ljuset faller in under dagens gång. Tämjer man ljuset på rätt sätt är det också en näst intill oslagbar resurs för att skapa en behaglig arbetsmiljö.
Allt det här visste man när dessa lokaler en gång uppfördes. I brist på effektivt elektriskt ljus handlade det om att nyttja dagsljuset i lokalerna. Och sågtandsformen på byggnadens tak är inget galet snedsprång av en arkitekt, utan var en direkt nödvändig praktisk åtgärd. Ett sätt att bygga ljusbrunnar till rummen nedanför, taklampor av solljus.
Dessa små underverk har nu blivit en viktig komponent i kontorsbygget och visar på hur väl man läst in byggnadens förutsättningar. Till och med i lokalernas innersta vrå, dit fasadfönstrens ljus inte når, sitter man nu och jobbar i en behagligt ljus miljö.
De har lyckats väl med att bemästra omstöpningen från hårdhudad industrilokal till finstämt, modernt kontor. Men det har varit ett projekt som krävt lite utöver det vanliga för att falla väl ut.
– Vi har jobbat tillsammans med många duktiga lokala företag. I ett sånt här projekt så är det beslut som behöver tas varje dag och då är det viktigt att våra underentreprenörer finns nära och kan komma hit. Sen är det ju så att vi har ett upparbetat samarbete med företagen. De jobbar ju till vardags i våra övriga fastigheter och vi känner dem väl, säger Daniel Ståhl.