Framtidens arbetsmarknad oroar unga – men inte i Borås
En av fyra ungdomar är mycket orolig över sina jobbchanser i framtiden, enligt en ny studie. Men unga boråsare som BT talar med ger en mer nyanserad bild.
Sverige går för högvarv och många branscher fullkomligen skriker efter arbetskraft. Samtidigt är arbetsmarknaden något som oroar många ungdomar. Det visar en ny undersökning som utbildningsprogrammet Tekniksprånget har genomfört.
Tekniksprånget är ett fyra månader långt program som drivs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Under utbildningstiden får studenterna, som ska ha genomfört gymnasiet med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning, lära sig ett yrke på en praktikplats.
Enligt undersökningen är var fjärde ung person i Västra Götaland som har sökt till Tekniksprånget mycket orolig över sina chanser på arbetsmarknaden när det är dags för dem att söka jobb.
– Det är tydligt att ungdomar känner oro inför sitt framtida arbetsliv, skriver Tekniksprångets verksamhetsansvariga Alexandra Ridderstad i ett pressmeddelande.
De unga boråsare som BT talar med har en mer nyanserad bild av framtiden.
Smilla Söderberg, 18 år
– Jag är inte orolig över att jag inte skulle hitta något jobb, direkt, i så fall orolig över att jag inte kommer att komma på vad jag vill jobba med. Men jag har ett extrajobb som jag nog kan ha kvar efter studenten om jag vill.
Melina Claesson, 18 år
– Jag vill läsa vidare, antingen till arkitekt eller mäklare. Det är klart att man funderar på om det kommer finnas jobb inom just det man utbildar sig till, men jag kan inte säga att det oroar mig.
Jesper Andersson, 18 år
– Jag läser ekonomi så jag vill jobba med något inom det. Det känns som att det är lugnt.
Max Erixon, 18 år
– Jag tror att det finns jobb att söka. Man kan alltid jobba inom lager eller något sådant, men helst vill jag bli fotbollsspelare. Det skulle vara kul att åka till USA och studera och spela fotboll.