Företag slänger utrustning för miljarder
Runtom på svenska företag står utrustning och dammar. Samtidigt slängs också mängder material – sådant som skulle kunna säljas vidare, visar en undersökning från analys- och undersökningsföretaget Inizio.
I snitt handlar det enligt undersökningen om utrustning för 96 000 kronor som varje företag kastar per år. Om man slår ut det på de totalt 33 401 små och medelstora företagen som finns i Sverige blir det på ett år totalt 3,2 miljarder kronor.
– Det är allt från borrmaskiner och svarvar till kontorsmöbler. Även utgående modeller av olika sorter som man inte vill ha i butik och ersätter med nya. Sådant som lampor, gräsklippare eller annat som finns i hem och hushåll, säger Per Henriksson, vd på ett internationellt auktionsföretag som beställt undersökningen.
De små och medelstora företag som ingår i undersökningen finns inom allt från bygg- och verkstadsindustrin till detaljhandeln och tjänsteföretag.
– Det kan vara företag som omsätter många maskiner och där maskiner ofta ersätts med nya. Eller företag som byter ut utrustningen för exempelvis ergonomiska skäl.
Att det slängs för miljardbelopp är en sak, men värdet på det som står oanvänt på företagen är ännu högre, enligt undersökningen. Genomsnittligt handlar det om uppåt 302 000 kronor per företag. Utrustningen står kvar och samlar damm för att företag tänker att det inte har något värde eller att det är dumt att sälja, enligt Henriksson.
– Man kommer till ett läge där det har stått så pass länge att det slängs i soporna för att man tror att det inte är värt något.
I stället borde företagen sälja vidare utrustningen, anser Henriksson.
– Det finns ett glapp mellan ord och handling hos företagen. Trots att många har en god attityd till miljön och andrahandsmarknaden så finns det en låg medvetenhet. Man har viljan men man förstår inte hur mycket det skulle kunna bidra till miljön om utrustningen används någon annanstans. Då skapar företagen både bättre kapital och miljö, säger han.
Ronja Mårtensson/TT