Näringsliv

Ericsson rusade trots ny mångmiljardförlust

Återigen blev det en mångmiljardförlust för Ericsson. Men inte så illa som befarat, trots allt.
Aktien steg och bedömare blåser faran över för en nyemission.
Ekonomi • Publicerad 20 oktober 2017
Ericssons vd Börje Ekholm gladde aktiemarknaden trots ett kraftigt negativt resultat.
Ericssons vd Börje Ekholm gladde aktiemarknaden trots ett kraftigt negativt resultat.Foto: Pontus Lundahl/TT

Rörelseförlusten landade på minus 4,8 miljarder för tredje kvartalet.

– Det är en tuff rapport, det är en jobbig marknad, säger Ericssons vd Börje Ekholm i en intervju med TT.

Det är femte kvartalet i rad med svidande röda siffror och det har spekulerats i att Ericsson kan komma att behöva fylla på kassan med mer pengar från aktieägarna – en nyemission. Men finanserna är ändå hyfsade, kassaflödet från verksamheten bättre än väntat.

– Det är lite faran över för de som har skrikit på nyemission, i alla fall kortsiktigt, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Ericsson går igenom ett stort, tidigare beslutat besparingsprogram. Och det kostar pengar. Rensat för de miljardkostnaderna av engångskaraktär lyckades Ericsson faktiskt klå aktieproffsens prognoser. Reaktionen blev därför en rejält stigande aktiekurs under fredagen, över fyra procent upp.

– Justerat för engångsposter är det ett break-evenresultat, säger Börje Ekholm som tidigare lovat ett bättre 2018.

Men på frågan om Ericsson kommer att kunna leverera ett plusresultat nästa år ger han inget tydligt svar.

– Vi har som ambition att leverera på vår strategi och skapa ett starkare Ericsson, säger Börje Ekholm och tillägger att det beror på hur marknaden utvecklas.

Nettoomsättningen i affärsområdet Networks – dit Boråsanläggningen hör – minskade med tre procent jämfört med motsvarande period i fjol. Men inom själva nätprodukterna steg faktiskt försäljningen, upp fyra procent.

Några nya sparprogram är inte aktuellt. Neddragningar pågår redan. Personalstyrkan har minskats med 3 000 personer under kvartalet, trots 1 100 nyanställda inom forskning och utveckling. Planen är att kostnaderna ska ha sänkts med minst tio miljarder kronor till mitten av nästa år.

Olle Lindström/TT
Olle Nygårds/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.