Annons

Ericsson: 5G växer snabbt

Utbyggnaden av de nya 5G-näten för mobilt bredband kommer att sätta fart om ett par år. Redan 2023 kommer det att finnas en miljard abonnemang, spår Ericsson i en ny prognos.
För den svenska telekomjätten handlar den nya tekniken i viss mån om att vinna eller försvinna.
Sverige • Publicerad 28 november 2017
För Ericsson och vd:n Börje Ekholm blir intäkterna från utbyggnaden av 5G-nät avgörande. Arkivbild.
För Ericsson och vd:n Börje Ekholm blir intäkterna från utbyggnaden av 5G-nät avgörande. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Alla nätverksbolag har bråttom nu. Förhandlingar om internationella standarder för 5G pågår för fullt och i slutet av det här året ska de vara klara för en form av hybrid mellan 4G och 5G. I mitten av 2018 är standarden för renodlad 5G klar, spår Ericsson. Bolaget ska tillsammans med Telia och processortillverkaren Intel bygga 5G-nät i Stockholm och Tallinn nästa år, men de stora utrullningarna kommer de närmaste åren i USA, Kina, Japan och Sydkorea. De första renodlade kommersiella 5G-näten kommer att vara på plats 2019 och året efter pågår utbyggnaden för fullt.

Det är faktiskt först i slutet av 2017 som 4G (LTE) blir den dominerande mobiltekniken världen över. Fram till nu har 2G, som introducerades 1991, dominerat. 2023, som är så långt Ericssons prognos sträcker sig, kommer det att finnas drygt nio miljarder mobilabonnemang. 60 procent kommer att vara 4G och en miljard är bredbandsabonnemang för 5G.

Annons

De senaste åren har Ericsson tyngts av förluster och personalnedskärningar. De senaste månaderna har det kommit signaler från ledningen om att bolaget nu helt fokuserar på kärnområdena telekom och nätverk.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons