E-handel pressar H&M
H&M redovisar en vinst före skatt på 5 miljarder kronor för perioden juni–augusti, det tredje kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Det var i linje med analytikernas förväntningar, enligt Reuters enkät.
Motsvarande period i fjol var vinsten 6,3 miljarder kronor.
De pågående förändringarna inom modebranschen i spåren av digitaliseringen påverkar H&M, konstaterar vd Karl-Johan Persson.
Koncernens e-handel växer. På vissa marknader står den för 25–30 procent av försäljningen. Men den växer inte tillräckligt snabbt och mycket för att kompensera för färre kunder i butikerna på en del marknader.
Det har lett till att H&M inte nått upp till sina egna försäljningsmål.
"Detta är något som vi naturligtvis inte är nöjda med och som bland annat resulterade i att vi gick in i det tredje kvartalet med ett för högt lager. Genom vår offensiva sommarrea lyckades vi förbättra varulagersituationen", skriver Persson i en kommentar.
Höstkollektionerna fick en bra start, men mot slutet av september ser bolaget en viss avmattning i försäljningen, enligt H&M.
Omsättningen uppgick till 51,2 miljarder kronor, jämfört med 50 miljarder kronor ett år tidigare. Bruttomarginalen minskade från 54 till 51,4 procent.
För att få fart på den tröga försäljningsutvecklingen satsar H&M mer på att utveckla e-handeln.
Koncernen anpassar också butiksnätet. H&M öppnar fortfarande nya fysiska butiker, men räknar samtidigt med att stänga 90 butiker under året. det ger ett nettotillskott på 385 butiker.
Det är färre än de 430 nya butiker netto ledningen räknade med i början av året.