Annons

De väljer Sverige framför hemlandet

Industrin skriker efter utbildad arbetskraft, och många företag skulle kunna expandera om de bara hittade folk. Hos kabelföretaget Nexans har förstärkning kommit från Indien och Chile.
Grimsås • Publicerad 18 oktober 2017
Kalaivanan Raju räknar med att jobba i Sverige i många år.
Kalaivanan Raju räknar med att jobba i Sverige i många år.

Kalaivanan Raju

Ålder: 29

Annons

Hemland: Indien

Antal år i Sverige: 7

Yrkestitel: Laboratorieingenjör

1 Hur hamnade du i Sverige?

– Vi var ett gäng kompisar som ville studera utomlands. Jag hade läst till högskoleingenjör hemma i Indien, och kände att jag ville testa något annat land än USA, Tyskland och Storbritannien som jag hade hört om. Sverige har gott rykte när det gäller forskning, särskilt inom mitt område maskinteknik. Jag tänkte att jag skulle prova några år och se om jag trivdes och ville stanna.

2 Hur blev det?

– Jag läste en tvåårig magisterutbildning i maskinteknik på universitetet i Karlstad. Jag gjorde mitt exjobb på ett företag i Värmland, men det var svåra tider efter finanskrisen så jag kunde inte stanna kvar och jobba där. Efter ett tag fick jag jobb på ett företag som heter Degerforslaboriatoriet. Där jobbade jag nästan tre år, och förra året började jag här på Nexans.

3 Vad gör du på Nexans?

– Jag är labbingenjör och sysslar med materialanalys, vilket innebär att jag brandprovar kablar. Min uppgift är att undersöka om de uppfyller kraven för olika certifieringar. Vi har analysutrustningar som testar hållfastheten, och en brandugn där vi testar kabelns brandegenskaper, till exempel värme- och rökutveckling. Det är intressant att jobba med plast, innan jag började här hade jag bara erfarenhet av metall.

4 Vad tror du om framtiden: stannar du i Sverige eller kommer du att flytta tillbaka till Indien?

Annons

– Under en sju-åttaårsperiod kommer jag vara kvar här och få arbetslivserfarenhet. Min fru och lilla dotter som är knappt ett år flyttar snart hit från Indien.

Gabriela Peralta har varit anställda på Nexans sedan början av året.
Gabriela Peralta har varit anställda på Nexans sedan början av året.

Gabriela Peralta

Ålder: 38

Hemland: Chile

Antal år i Sverige: 11

Yrkestitel: Utvecklingsingenjör

1 Hur hamnade du i Sverige?

– Min mamma träffade en svensk man och flyttade till Sverige med honom. Jag flyttade först med dem hit, men åkte sedan hem till Chile några år och läste till civilingenjör inom bioteknik på universitetet. 2010 kom jag till Sverige igen. Det var svåra tider för industrin då. Jag fick jobb som pressarbetare på en fabrik, jag ville ha ett jobb så fort som möjligt och inte sitta hemma och vänta på ett jobb inom exakt min inriktning. Jag var föräldraledig, jobbade sedan som modersmålslärare några år, jag var även på ett kemilabb och i januari i år fick jag jobb här.

2 Vad gör du på Nexans?

Annons

– Jag är utvecklingsingenjör. Det är på sätt och vis likt min inriktning som bioteknikingenjör eftersom syftet är att skapa något nytt. Här är jag med och tar fram recept på nya plastmaterial som kan användas när vi tillverkar våra kablar. När vi har tagit fram ett recept provkör vi materialet i provugnen och ser om processen fungerar. Det sista steget blir att tillverka kablarna och testa dem på labbet.

3 Vad tror du om framtiden: stannar du i Sverige eller kommer du att flytta tillbaka till Chile?

– Jag stannar här. Jag har mitt liv och hela min familj här.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons