Annons

Butikerna säljer färre plastpåsar

En kostnad på ett par kronor för en plastpåse låter kanske inte så mycket. Men det har räckt för att minska butikernas förbrukning av plastpåsar rejält.
Miljö • Publicerad 19 september 2017
Plastpåsar skapar problem i naturen. Naturskyddsföreningen anser att en avgift för plastkassar är en lämplig åtgärd för att minska användandet.
Plastpåsar skapar problem i naturen. Naturskyddsföreningen anser att en avgift för plastkassar är en lämplig åtgärd för att minska användandet.Foto: Braastad, Audun

Sedan flera kampanjer satte igång i juni har vissa butikskedjor mer än halverat användningen av plastkassar.

Den 1 juni trädde en ny lagstiftning gällande plastpåsar i kraft, som innebär att alla butiker som tillhandahåller plastkassar måste redovisa för hur dessa påverkar miljön.

Annons

Samtidigt inledde Naturskyddsföreningen ett samarbete med butikskedjorna MQ, Joy och Apoteket Hjärtat om att deras butiker skulle börja ta betalt för sina plastpåsar. Förra veckan rapporterade företagen att deras försäljning av plastpåsar har minskat med mellan 40 och 60 procent under samarbetets tre första månader, vilket motsvarar 250 miljoner kassar.

– Det visar att det går att göra någonting och att initiativ av den här typen spelar roll för miljöarbetet, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Pengarna som företagen får in går till Naturskyddsföreningens miljöarbete.

– Paradoxalt nog är vårt mål att till sist inte få in några pengar alls från försäljningen av plastpåsar.

Naturskyddsföreningen välkomnade att reglerna för plastkassar skärptes i somras. Men intresseorganisationen hade samtidigt önskat en hårdare lagstiftning.

– Det är bra att konsumenterna får information om miljöpåverkan. Men det hade varit ännu bättre om man samtidigt hade infört en obligatorisk avgift för plastkassarna, säger Karin Lexén.

En vanlig kritik mot den här sortens satsningar är att företagens miljöansvar inte borde läggas på konsumenten i form av en extra kostnad för plastpåsar. I stället borde butikerna satsa på att ta fram mer miljövänliga påsar till sina kunder, tycker kritikerna.

– Trots att många butiker har börjat med mindre miljöfarliga plastpåsar är det fortfarande så att vi måste minska plastanvändandet generellt. Och då är en extra avgift det bästa alternativet, anser Karin Lexén.

Även på andra håll har företag inom handeln tagit initiativ för att minska konsumtionen av plastpåsar. 1 juni drog H&M, Kapp Ahl och Lindex igång "One bag habit" som innebär att butikskedjorna tar betalt för plastkassarna i sina svenska butiker.

– Redan efter en månad kunde vi se att endast cirka 30 procent av våra kunder väljer att köpa en plastpåse, säger Eva Jonasson, presschef på Lindex.

Annons

Överskottet som butikerna tjänar på kassarna går till projekt som arbetar för en hållbar utveckling.

– Vi använder väldigt många plastpåsar i Sverige och övriga världen. Vårt mål är att försöka ändra på detta och få folk att använda sina påsar mer istället, säger Eva Jonasson.

TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons