Annons

Bra för karriären att bli uppsagd från Ericsson

446 sades upp från Ericsson i Borås i början av året efter fjolårets storvarsel. Nu visar det sig att det gått mycket bra för de uppsagda – för tjänstemännen har det betytt högre lön och ofta bättre befattningar hos en ny arbetsgivare.
Borås • Publicerad 25 september 2017
Förra hösten var det kris – nu visar det sig att det gått mycket bra för de som fick lämna Ericsson.
Förra hösten var det kris – nu visar det sig att det gått mycket bra för de som fick lämna Ericsson.Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall/TT

Förra hösten låg krismolnen tunga över Borås när det stod klart att Ericssons anläggning skulle bantas väsentligt eller rentav läggas ned. Någon nedläggningen blev det inte, men en mycket stor rationalisering.

Villkoren för de uppsagda Ericssonanställda har inneburit att de förutom avgångsvederlag har fått hjälp av Trygghetsrådet eller Startkraft för att komma vidare i arbetslivet.

Annons

När det gäller Trygghetsrådet, som hjälper tjänstemännen, visar statistik att det i de allra flesta fallen gått mycket bra för de som tagit sig vidare. Många lämnade Ericsson först till sommaren och har inte gått vidare än, men av de 100 som tagit sig vidare har den absoluta majoriteten fått nya anställningar – 92 stycken. Nästan alla har fått nya tillsvidareanställningar.

Och dessutom får de bra befattningar: drygt 60 procent har fått en liknande befattning som på Ericsson, cirka 30 procent har fått en högre befattning och en mindre grupp har fått en sämre befattning. Ser man till lönerna har de allra flesta tjänat på att lämna sin gamla arbetsgivare: närmare 60 procent har fått högre lön, 20 procent har fått lika och 20 procent har fått lägre.

– Det visar att det är en god konjunktur. Tjänstemännen är efterfrågade och de har kunnat förhandla upp sin lön, säger Jonas Björkman, regionchef på TRR Trygghetsrådet.

Ser man till vilka branscher tjänstemännen hamnat i ligger deras gamla bransch, elektronikindustri, först på tredje plats: de flesta har hamnat i fordonsindustrin och på andra plats finns arbetsgivare inom verkstads- och metallindustri.

– Autoliv i Vårgårda har rekryterat flera tjänstmän, säger Jonas Björkman.

Även när det gäller arbetare visar statistik att det gått bra för många. Här var det 202 som blev uppsagda. Av dessa är 25-30 personer kvar på företaget och 70 lämnade företaget i juni och har inte hört till Startkraft så länge. Men av de drygt hundra personer som gått vidare har drygt hälften fått nytt jobb och nästan lika många börjat utbildningar.

– Det är ovanligt många som har börjat vidareutbilda sig säger Pernilla Willig, projektledare på Startkraft.

Att så många väljer utbildning i stället för studier kan vid första anblick verka som ett misslyckande för systemen – att de inte har sugits upp av arbetsmarknaden. Men det visar sig att det inte handlar om planlöst pluggande utan om att ta sig vidare till mer kvalificerade tjänster.

– Det är en kvalificerad yrkesgrupp som lämnar Ericsson. De som gått vidare till anställningar där jobbar flera på rymd- och flygklustret i Mölnlycke. Bland de som läser vidare finns de som går fastighetsskötarutbildningar eller läser in ingenjörsexamen på Chalmers. Det handlar om långa utbildningar de påbörjar.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons