Annons

Blötan drabbar potatisskörden

Blötan drabbar potatisskördar
Regn har ställt till det för potatisodlare på flera håll i Sverige. Knölarna mår inte bra i det fuktiga vädret och odlarna riskerar att förlora stora pengar.
Lantbruk • Publicerad 20 september 2017
Potatis mår inte bra av det myckna regnandet. Arkivbild.
Potatis mår inte bra av det myckna regnandet. Arkivbild.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

I Piteå säger kommunens tre stora odlare att det inte går att ta upp något för att det är för blött. Först måste markerna torka upp, vilket kräver flera dagars sol och vind.

– Än så länge är potatisarna inte ruttna eller dåliga, men vi får inte upp dem, säger odlaren Markus Levander på Böle potatis till Piteå-Tidningen.

Annons

Kollegan Mikael Bjurman på Bjurmans potatis skräder inte orden:

– Får man svära i tidningen? För ärligt talat så går det rent åt helvete. Det är helt sjukt, säger han till PT.

I Västsverige har det regnat rejält på senare tid. Odlaren Lars Larsson utanför Laholm säger till SVT Nyheter Halland att han räknar med att en fjärdedel av skörden är förstörd. Flera fält kring Halmstad och Laholm har stått eller står under vatten.

– Det finns en hel del potatisodlingar i södra Halland och risken är att potatisen tappar i kvalité. Om den blir stående i vatten för länge kan den snart börja ruttna, säger Jakob Eriksson, växtodlingskonsult på Hushållningssällskapet i Falkenberg, till SVT.

En förlorad skörd kan innebära förluster på mellan 70000 och 85000 kronor per hektar för odlarna, rapporterar SR P4 Halland.

TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons