Annons

Billigare resor sänker inflationen

En prisnedgång på resor satte tryck nedåt på inflationen. Inflationstakten sjönk mellan juli och augusti.
Ekonomi • Publicerad 12 september 2017
Inflationen minskade i augusti. Arkivbild.
Inflationen minskade i augusti. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samtidigt håller sig inflationen nära Riksbankens mål.

Efter en kraftig prisuppgång under sommaren dök priserna på paketresor och utrikes resor mellan juli och augusti med 21 respektive 25 procent. Det pressade inflationen nedåt

Annons

Inflationstakten, enligt KPIF, var 2,3 procent i augusti, jämfört med 2,4 procent i juli, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det var i linje med ekonomernas genomsnittliga förväntningar, enligt Reuters enkät, men över Riksbankens prognos på 2,2 procent.

Nordea hör också till dem som trodde på en något lägre inflation än utfallet.

– Det här är något som Riksbanken lär välkomna. Men vi ser fortfarande en del tillfälligheter i de här siffrorna, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Trots att inflationen under den senaste tiden har legat nära Riksbankens inflationsmål är det för tidigt för banken att agera på siffran, enligt Isaksson.

– Inflationen är inte tillräckligt hög för att de ska avvika från den plan de har satt upp. Tillfälligheter gör att de inte känner sig helt trygga i det här, säger han.

Kronan stärktes med omkring fem öre mot både dollarn och euron direkt efter att siffrorna släpptes.

TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons