Näringsliv

Anställda vill ha tydliga gränser

Tydligare gränser mellan arbete och fritid – det efterfrågar arbetstagare enligt en Sifo-undersökning som byggbolaget Skanska har beställt.
Arbetsmiljö • Publicerad 18 oktober 2017
Fler kollegor skulle enligt många anställda öka välbefinnandet på jobbet.
Fler kollegor skulle enligt många anställda öka välbefinnandet på jobbet.Foto: Janerik Henriksson/TT

I en enkätundersökning har anställda fått svara på hur de ser på förhållandena på sin arbetsplats, och även vad de tycker är viktigt för att trivas på jobbet. Resultatet visar att en av fyra anser att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för de anställdas mentala välbefinnande. Försärkning i form av fler kollegor är deltagarnas lösning på problemet, men enligt Eva Vingård, professor emerita i Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, är det inte alltid svaret:

– När man upplever att arbetsbelastningen är för hög drar vissa ibland slutsatsen att arbetsstyrkan är för liten. Ofta rör det sig i själva verket om att organisationen inte fungerar och då spelar det ingen roll om man anställer fler, säger hon till TT.

Undersökningen visar att åtta av tio har mått dåligt på jobbet på grund av psykosociala faktorer. Nära hälften påverkas negativt av den psykosociala arbetsmiljön minst en gång i månaden.

Enligt Eva Vingård gäller det att se upp med vad som orsakar stress. Hon uppmanar till ett rimligt resonemang om hur mycket man kan hinna med under ett dygn.

– Är man en småbarnsförälder som dessutom jobbar heltid måste man förlika sig med att det finns andra saker som man måste prioritera bort, tillägger hon till TT.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.