Lokala nyheter

Stort stipendium til David Wengbrand

Ulricehamn Artikeln publicerades
David Wengbrand tror mycket på sin bokföringsapp till mobiltelefoner. Med hjälp av den ska företagare kunna sköta sin bokföring själva.
Foto:Aron Engman
David Wengbrand tror mycket på sin bokföringsapp till mobiltelefoner. Med hjälp av den ska företagare kunna sköta sin bokföring själva.

Vid en festlighet på Åhaga i Borås på onsdagskvällen fick ulricehamnaren och företagaren David Wengbrand ta emot ett stipendium på 100 000 kronor av stiftelsen Curamus.

Stipendiet delas enligt Curamus stiftelseurkunder ut till unga personer med en stark affärsidé, i Borås och Sjuhärad.

David Wengbrand leder snabbväxande företaget Wengbrand redovisning, med kontor både i Ulricehamn och Borås.

Nästa vecka släpper företaget en bokföringsapp till mobiltelefoner, en idé som han har utvecklat med stöd från bland andra Almi företagspartner och Västra Götalandsregionen, som tror att appen ska leda till tillväxt.

– Jag har presenterat den på två mässor och fått enbart positiva reaktioner; det känns som att vi är helt rätt ute, säger han.

Med hjälp av appen ska småföretagare på egen hand kunna sköta sin bokföring, fakturering, ja i stort sett hela sin administration. Och enligt David Wengbrand krävs inga som helst förkunskaper.

– Den kommer att vara gratis den första månaden, sedan kommer den att finnas både i en gratisversion, med ett begränsat antal tjänster, och som en premiumversion med full tillgång till allt, som Spotify.

David Wengbrand hoppas på minst tusen premiumanvändare, men konstaterar samtidigt att marknaden är enorm.

– Det kan lika gärna bli 10 000.

Tänkta köpare/användare av mobilappen, som heter Wrebit, är främst unga småföretagare.

– Framtidens företagare är mobila, antalet småföretagare som arbetar i projektform kommer att bli vanligare, fler kommer att bli sitt eget bemanningsföretag. För dem passar appen perfekt, säger Daniel Wengbrand.

Han hoppas också att appen ska leda till kringeffekter, att fler företag kan knytas till byrån.

– Det är ett sätt för oss att öka vårt geografiska verksamhetsområde, säger han.

Fotnot: Stiftelsen Curamus tillkom 1999 som ett uttryck för Åke Björsells önskan att bidraga till de två ändamål som finns beskrivna i stiftelseurkunden: Dels att stötta unga män och kvinnor från Borås med omnejd i deras ambition att utveckla sin kunskap och talang inom handel- och ekonomi. Dels att hjälpa äldre Boråsare och Sjuhäradsbor till ett bättre boende med preferens för sjuka och mindre bemedlade. Namnet Curamus betyder vi hjälper.

Källa: Stiftelsen Curamus hemsida.

fakta

Om Wengbrand

Företagets namn: Wengbrand redovisning (fullständigt namn Kjell Wengbrand Redovisnings AB)

Startade: 1989

Antal anställda: 13 (2015)

Omsättning: Beräknad till 7,5 miljoner kronor (2015)

Verksamhet: Redovisning, revision, rådgivning, säljer aktiebolag (lagerbolag)

Visa mer...