Annons
Nyheter

Ärende för tingsrätten och kommunen

Användningen av huset i Gällstad har resulterat i flera klagomål till Ulricehamns kommun. Dessutom är det snart dags för förhandling i tingsrätten gällande begärd avhysning.
Gällstad • Publicerad 21 november 2016

I mitten av december blir det förhandling i Borås tingsrätt gällande fastighetsägarens begäran om avhysning av hyresgästen i den aktuella fastigheten i Gällstad (se artikel ovan).

Avhysning är en vanlig typ av mål som oftast inte är särskilt komplicerade.

Annons

- Men det som är märkligt i just detta ärende är omfattningen av alla de handlingar som skickats in av den svarande, säger Lars Arfvidson, ansvarig domare för det aktuella målet vid Borås tingsrätt.

Det var då kronofogden skulle genomföra begärd avhysning i slutet av juni i år som hyresgästen överklagade beslutet till tingsrätten. Sedan dess finns totalt 43 handlingar i ärendet diarieförda vid tingsrätten.

Flera av dessa är dessutom osedvanligt omfattande. Det som särskilt sticker ut är ett e-postmeddelande från den svarande den 20 oktober. I utskriven version omfattar meddelandet 3 649 sidor i A4-format.

– Det är klart att det blir väldigt mycket extra arbete för oss. Samtidigt äger parter rätt att skicka in vilka handlingar man vill, som hör till ärendet, konstaterar Lars Arfvidson.

Ett flertal boende i Gällstad har reagerat på att trädgården runt den aktuella fastigheten är belamrad med allehanda prylar. Enligt uppgift har även eldning av sopor förekommit på tomten.

Synpunkter om detta har lämnat till Ulricehamns kommun. Klagomålen handlar om ovårdad tomt. Man ifrågasätter användningen av tomten, som verkar ha omvandlats till ständigt pågående loppisverksamhet.

En handläggare på kommunens byggförvaltning har varit på plats vid två tillfällen för inspektion.

– Vi har startat ett tillsynsärende. Närmast söker vi fastighetsägaren för yttrande över de inlämnade klagomålen, säger Waheed Jawadi, bygglovsingenjör på Ulricehamns kommun.

Vad är din bedömning så här långt, utifrån vad du sett vid inspektionerna och vad du har fått till dig?

– Det ser ut att vara olovlig verksamhet. Fastigheten ligger i detaljplanelagt område, vilket innebär att den verksamhet som verkar bedrivas inte är tillåten, säger Waheed Jawadi.

Annons

Det går i nuläget inte att säga hur lång tid som går åt för att avsluta ärendet.

– Men klart är att den pågående verksamheten måste åtgärdas på något sätt, säger Waheed Jawadi.

Avhysning - så funkar det

Den vanligaste anledningen till att någon blir avhyst är obetalda hyror. Andra orsaker kan vara att hyresgästen stör grannarna, hyr ut i andra hand utan fastighetsägarens godkännande som hyresvärd eller bedriver brottslig verksamhet i lägenheten.

Om en hyresgäst inte går med på kravet att flytta kan fastighetsägaren begära att Kronofogden ska lämna över ärendet till domstol. I så fall fortsätter handläggningen där och då tillkommer det en avgift som domstolen tar ut.

Vid hyra av privatpersoners egna bostad finns ingen besittningsrätt. Enda undantaget är om privatpersonen som är hyresvärd hyr ut fler än en bostad. Då slutar lagen om uthyrning av egen bostad att gälla och hyreslagen blir gällande och ger eventuellt besittningsrätt.

(Källor: Kronofogden. Jagvillhabostad.nu)

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons