Annons
Kultur

Stormigt för Agust och Caroline i Gift vid första ögonkastet: “Gör vad fan du vill”

På sociala medier har kritiken flödat mot matchningen av 32-åringarna Agust Helgason från Uddebo, och Caroline Axelsson.
– Attraktion är en sak och kemi är en annan sak. Vi har ju varken eller, säger Agust.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Tv • Publicerad 31 maj 2023

I Facebookgruppen ”Vi som vill diskutera Gift vid första ögonkastet” röstade nyligen medlemmarna om vilka par som de trodde hade störst chans att hålla. Ingen – av de drygt 2 000 som deltog – trodde på Caroline och Agust.

– I början var det ganska många som trodde på oss, men det är lätt att vara efterklok, säger Agust Helgason när UT ringer upp.

Annons

I måndagens avsnitt möttes alla de medverkande för första gången under en parhelg. Tanken var att deltagarna skulle dela med sig av sina mot- och medgångar.

– Det var så härligt att träffa folk i samma sits. Jag blev väldigt glad över att det verkade gå så bra för flera av dem. Alex och Lina var så duktiga på att prata om det svåra, säger Agust.

Uddebobon Agust Helgason har precis avslutat inspelningen av reality-seriens sista avsnitt, där tittarna får veta vad som hände efter att kamerorna stängdes av i höstas.

– Jag ville också prata om det jobbiga, men inte Caroline. Hon ville generellt sett inte ha djupa samtal om varför det går som det går. Det var som en elefant i rummet. Jag blev mest uttråkad.

Caroline Axelsson, som tidigare bland annat jobbat som reporter på Borås Tidning, har tagit lunch på sitt jobb som djursjukskötare. Enligt henne fanns det ingen ovilja mot, eller rädsla för att gå in på djupet.

– Jag kände en press att ha de samtalen. För mig är det lika viktigt att mötas i humor, och det kändes inte heller som att jag var djup på rätt sätt.

För Agust var känslan att Caroline öppnade upp sig mer för de andra paren, än för honom själv.

– Jag har väl antaganden. Att hon inte kände sig attraherad. Men varför hon reflekterade mer med andra kan jag inte riktigt förstå.

Caroline Axelsson gråter i måndagens avsnitt av ”Gift vid första ögonkastet”.
Caroline Axelsson gråter i måndagens avsnitt av ”Gift vid första ögonkastet”.Foto: Skärmavbild SVT

Var det jobbigt att hon inte kände attraktion?

– Jag var inte attraherad av henne heller. Jag tänkte att, okej, vi får försöka göra närmanden och se om vi kan bygga attraktion. Men hon tyckte det var jobbigt. Det hade varit lättare att hantera om hon sa det rätt ut. Då hade jag kunnat ta ställning till det, säger Agust.

Annons

Caroline menar att hon tidigt var tydlig med att hon inte var lika snabb som Agust i viljan att vara fysisk.

– Jag är superöppen för att attraktion kan växa fram. För mig har det hänt väldigt många gånger.

”Här fanns en möjlighet att vika sig. Det har hon inte gjort en enda gång.”
Agust Helgason

Under helgen fick alla par uppgiften att inreda sin stuga tillsammans som ett gemensamt projekt. Agusts idé var att spika upp tyger, vilket Caroline vände sig mot. Det var ju en hyrd stuga.

– Här finns en möjlighet att vika sig. Det har hon inte gjort en enda gång. Men hon reagerar ganska starkt, och fräser något i stil med ”gör vad fan du vill!”. Jag har väldigt svårt för folk som är otrevliga, säger Agust.

– Jag tycker inte att konflikten i sig är det viktiga. Det är en skitsak som där och då blev stor. Vi hade också pratat om spikandet innan. Jag uppfattade det som en provokation när han tar upp det igen. Jag blev defensiv, och skötte det inte jättesmidigt, erkänner Caroline.

Agust blir tyst och ”ger upp”. Han går ut och sätter sig i skogen.

”Jag säger inte att jag har rätt och hon har fel. Vi har båda saker att lära”, menar Agust Helgason.
”Jag säger inte att jag har rätt och hon har fel. Vi har båda saker att lära”, menar Agust Helgason.Foto: SVT

– Det var skitjobbigt. Min sämsta sida kom fram. Hur kan jag kommunicera det som pågår i mig på ett bättre sätt?, säger han.

När han kommer tillbaka till stugan har Caroline skapat gardiner av tygen – utan att spika.

– Hon vill att jag ska fortsätta samarbeta. Men hon är inte nyfiken, och frågar inte varför jag är så timid, utan tar illa upp istället. Jag säger inte att jag har rätt och hon har fel. Vi har båda saker att lära.

– Han stängde ner. Jag tyckte det var viktigt att vi gjorde projektet tillsammans. Han tar en tupplur i stället, och då blir jag extremt sårad. Jag upplevde inte någon nyfikenhet från hans sida där och då heller, menar Caroline.

”Jag har nog aldrig sagt nej i hela mitt liv, utan blivit överkörd av andra väldigt ofta.”
Caroline Axelsson
Annons

Paret får inte avslöja något om hur det har gått efter inspelningarna. Men de är båda överens om att de fortsätter att lära sig saker om sig själva.

– Tålamod är för mig en utmaning i livet. Men det stora är ju då kommunikation. Att uttala vad som pågår i mig, säger Agust.

– Att sätta gränser. Jag har nog aldrig sagt nej i hela mitt liv, utan blivit överkörd av andra väldigt ofta. Jag är stolt över att jag uttrycker min vilja. I stället för att gå upp i mina känslor, stänga in mig själv och överanalysera försöker jag nu känna mina känslor och kommunicera dem, säger Caroline.

Nästa avsnitt av ”Gift vid första ögonkastet” sänds måndagen den 5 juni kl 20.

Agust Helgason och Caroline Axelsson gifte sig vid första ögonkastet i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”. Deras tid tillsammans har varit allt annat än lugn.Foto: Ulrika Malm/SVT
Agust Helgason och Caroline Axelsson gifte sig vid första ögonkastet i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”. Deras tid tillsammans har varit allt annat än lugn.Foto: Ulrika Malm/SVT
Elle CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons