Annons
Kultur

Hon skapar ny verklighet med kamera och dator

Två långvariga intressen har lett fram till att Emma Andersson från Tvärred nu debuterar som konstnär med en utställning på galleri Art Ex i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 15 november 2018
Emma Andersson, tvåa från vänster, hade vernissage i lördags.

Klockan elva på lördagen öppnar Ann-Sofie Ekman dörren till galleri Art Ex på Bogesundsgatan och de första gästerna börjar komma.

På väggarna hänger konst av Emma Andersson.

Annons

– Det här är resultatet av två intressen som jag har haft sedan jag var liten, säger hon.

Dels har hon alltid målat och ritat, så länge hon kan minnas. Dels började hon intressera sig för foto på högstadiet. Bilderna hon visar nu är fotografier, som hon sedan arbetet vidare med i datorn för att skapa nya bilder.

Hon berättar om en av bilderna som ett exempel. Grunden är en landskapsbild hon tog i USA. Men där finns också en apa som hon fotograferade i Indien. Apan sitter på en apelsin som hon fotograferade hemma.

Hon vill gärna att bilderna ska ha ett drag av tidlöshet över sig. Hon tycks också återkomma till ämnet tid.

– Det kretsar ofta kring tid, vad tiden spelar för roll.

Samtidigt kan det finnas en lekfullhet i bilderna, ett barns perspektiv.

– Det kan vara tyngre budskap men det finns ofta med lite hopp och lekfullhet, säger hon.

Nemo, heter bilden.

Det kreativa tycks ha följt med henne på olika sätt genom livet, i en annars lite krokig färd. Hon är uppväxt i Hylte. Målandet fanns där från början, kanske tack vare en konstintresserad mamma. Hon har även intresserat sig för musik och spelat i band.

Fotointresset gjorde sedan att hon gick mediegymnasiet i Halmstad. Men konsten kom lite på undantag när hon fick för sig att hon behövde ett så kallat riktigt jobb. Därför studerade hon till yrkesvägledare på högskolan.

Det var tack vare ett jobb som yrkesvägledare på ljud- och bildskolan i Borås som hon hamnade i Sjuhärad och fick bostadsadress i Tvärred, där hon nu bor med sin sambo. Men det var också på skolan som hennes kreativa intresse återigen fick mer liv eftersom studenterna och kollegorna inspirerade henne.

Annons

– Jag saknade det kreativa mycket, att få uttrycka mig.

Därför skaffade hon en kamera och började arbeta med att skapa bilder igen, vilket hon gjort i fem eller sex år nu.

Kanske var det den kreativa ådran som gjorde att livet nyligen fick en annan inriktning även yrkesmässigt. För en tid sedan började hon att utbilda sig till florist och jobbar nu som det i Borås.

Bildskapandet betecknar hon som en fritidssysselsättning, men en mycket viktig sådan som hon skulle vilja utveckla.

– Det är så roligt att jag måste göra det, säger hon innan det är dags att ta hand om besökarna som har börjat komma till utställningen.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons