Annons
Kultur

Emmas drömska utställning tankar våra sinnen

Fotografen Emma Ekstrand har skapat en utställning som är en vandring genom elementen. Med den vill hon få oss att reflektera över oss själva och våra livsval.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 12 maj 2022
Emma Ekstrands interaktiva utställning ”Höj dina sinnen – sense up” visas i hennes ateljé kommande helgen och sista helgen i maj.
Emma Ekstrands interaktiva utställning ”Höj dina sinnen – sense up” visas i hennes ateljé kommande helgen och sista helgen i maj.Foto: Pernilla Rudenwall

– Vi kör på så hårt idag, det finns aldrig tid till vila och eftertanke. Men ibland behöver vi stanna upp och här inne måste man göra just det. Sitta ner, smaka, lyssna, lukta.

Vi står i fotografen Emma Ekstrands ateljé – eller det som vanligtvis är hennes ateljé. För nu hänger svarta skynken från taket, som delar upp rummet i mindre bitar. Och så fort man kliver in i första rummet genom det skimrande draperiet, så löser vi biljett till en inre resa där de fem elementen jord, ande, eld, vatten och luft leder oss inåt – och framåt.

Annons

– Jag vill få folk att förflytta sitt tillstånd. Kan jag med utställningen få andra att stanna upp lite och kanske må lite bättre, då blir jag glad.

Vi måste se till att göra det vi vill här i livet, menar Emma Ekstrand. Och att skärpa sinnena genom att ta in och spara vackra och välsmakande upplevelser i våra medvetanden, hjälper oss på vägen dit.
Vi måste se till att göra det vi vill här i livet, menar Emma Ekstrand. Och att skärpa sinnena genom att ta in och spara vackra och välsmakande upplevelser i våra medvetanden, hjälper oss på vägen dit.Foto: Pernilla Rudenwall

Emmas tanke har varit att det ska vara en utställning för alla åldrar. Och varje rum är en egen liten värld, där alla sinnena får vara med. Det är inte bara tillåtet, snarare rekommenderat, att böja sig ner och knipa ett blåbär där ner bland vitsippor och mossa i jord-elementets rum.

”Tanken rör sig genom flera dimensioner. Det är konst, poesi och terapi på samma gång. Det är sju sorters kakor för själen.”
Ur texten

Eller att i vattenvärlden krypa in under parasollet och låta sanden sila mellan fingrarna, samtidigt som man lyssnar till måsarnas skri, som talar om räder mot strandfolkets picknick-korgar. ”Ta gärna en bulle innan måsarna tar dem”, säger Emma med ett leende.

bild 1/7
Det tar inte lång tid innan man där inne i sinnenas rum går ner i varv, sätter sig på en stubbe och förnimmer hur de brinnande röda vallmofälten på Emmas bilder kommer till liv och vajar i vinden.
Emmas drömska foto blandas med uppbyggda miljöer som minner om skog och hav.
Utställningen rör sig genom flera dimensioner, där taktila upplevelser blandas med foto och ljusinstallationer.

Det tar inte heller lång tid innan man där inne i sinnenas rum går ner i varv, sätter sig på en stubbe, följer ett regnbågsprismas dans på väggen, vaggas av ljudet av porlande vatten och förnimmer hur de brinnande röda vallmofälten på Emmas bilder kommer till liv och vajar i vinden. Tanken rör sig genom flera dimensioner. Det är konst, poesi och terapi på samma gång. Det är sju sorters kakor för själen.

– Jag tror att man genom en sån här upplevelse kan kopplas till tidigare minnen och goda upplevelser, som i sin tur hjälper oss att känna oss starka och fria.

Två sidor av samma mynt. Emma Ekstrands fotoillustrationer med ”popcornhjärnorna” illustrerar hur vår sprudlande tankekreativitet kan kännas både som en välsignelse och en förbannelse. En av Emmas tankar med utställningen ”Höj dina sinnen”, är att få människor att, som hon uttrycker det, ”förflytta sitt tillstånd” till något bättre.
Två sidor av samma mynt. Emma Ekstrands fotoillustrationer med ”popcornhjärnorna” illustrerar hur vår sprudlande tankekreativitet kan kännas både som en välsignelse och en förbannelse. En av Emmas tankar med utställningen ”Höj dina sinnen”, är att få människor att, som hon uttrycker det, ”förflytta sitt tillstånd” till något bättre.Foto: Emma Ekstrand
Fakta

Utställningen ”Höj dina sinnen – sense up”

Var: Visas på Storgatan 55, (ingång från sjösidan)

När: 14-15 maj och 26-28 maj kockan 10-14.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons