Annons
Kultur

Caroline i Gift vid första ögonkastet: ”Jag är ganska introvert”

Den före detta journalisten på Borås Tidning gifte sig vid första ögonkastet med Agust Helgason från Uddebo.
Caroline Axelsson, 32, berättar om diagnosen hon fick efter programmet, och om elaka kommentarer på sociala medier.
– Ett raljerande som kan vara potentiellt livsfarligt.
Tv • Publicerad 22 maj 2023 • Uppdaterad 23 maj 2023
”Vi är ju vanliga människor utan maktposition, eller stor plattform där vi kan bemöta kritik. Även om jag var förberedd så har det varit märkligt och tufft. Vissa grejer har varit lite väl personliga”, säger Caroline Axelsson.
”Vi är ju vanliga människor utan maktposition, eller stor plattform där vi kan bemöta kritik. Även om jag var förberedd så har det varit märkligt och tufft. Vissa grejer har varit lite väl personliga”, säger Caroline Axelsson.Foto: SVT

Hon sa ja till att gifta sig med en främling. Men att filmas bokstavligen dygnet runt var för Caroline Axelsson det konstigaste med att medverka i SVT:s program.

Så hur hamnade hon där i sängen, i lilla Uddebo i Tranemo kommun, med en kamera i ansiktet? Dels var hon trött på att dejta på nätet.

Annons

– Det är som dejtingens Netflix. Om du tröttnar på ett program har du hundra till. Du engagerar dig inte så mycket.

Caroline har själv följt ”Gift vid första ögonkastet” under många år, och tycker att tv-serien fyller en viktig roll.

– Det är ett jättefint program som lyfter frågor om relationer, normer, jämställdhet och kärlek. Jag hade precis slutat dejta en person där det inte slutade bra, satt hemma och var rastlös.

Hon ”slängde in en ansökan”. Men under själva bröllopet blev det okända plötsligt mer skrämmande.

– Jag hade ett litet sammanbrott, och gick in i mig själv. Det pratades om barnbarn och var man skulle fira jul. För mig blev det ”stopp, nu får vi ta det lite lugnt”.

Kom du ur den känslan?

– Så småningom. Jag är ganska introvert. Det var svårt med många nya intryck och upplevelser. Det gick inte att få ensamtid.

”Jag hade ett litet sammanbrott, och gick in i mig själv. Det pratades om barnbarn och var man skulle fira jul.”
Caroline Axelsson

Innan hon blev djursjukskötare jobbade Caroline Axelsson som journalist. Runt två år spenderade hon på Borås Tidning då hon fick resa runt i Sjuhärad – bland annat till Uddebo. Hennes match i tv blev Agust Helgason som byggt eget hus i byn. Särskilt utedasset fick mycket tid i rutan.

Var klippningen av din reaktion på ”bajspalatset” överdriven?

– Nej, jag tyckte det var väldigt jobbigt. Småhusbyn är extremt annorlunda från hur jag lever i min moderna lägenhet. Men jag uppskattar deras livsstil också. De är väldigt välkomnande.

Agust Helgasons utedass i Uddebo som han döpt till ”Bajspalatset”.
Agust Helgasons utedass i Uddebo som han döpt till ”Bajspalatset”.Foto: SVT, Skärmavbild
Annons

Hur har det varit att lämna ut sig själv?

– Väldigt både och. Efteråt tänkte jag ”gud vad jag är stolt över att jag inte bara visade perfekta sidor”. Sedan har det varit en helt annan grej nu när det har sänts.

Populära ”Gift vid första ögonkastet” är mitt inne på sin nionde säsong. Avsnitt fem sågs av över en halv miljon människor. Innehållet diskuteras flitigt på parmiddagar, arbetsplatser – och sociala medier. Caroline Axelsson beskriver den konstiga känslan av att scrolla på Facebook, och se sitt eget ansikte följt av 500 kommentarer.

– Folk dissekerar hur jag borstar tänderna, hackar lök, men också min personlighet. Min impuls var att förklara missuppfattningarna. Men jag har fått släppa det, och inse att jag inte förvaltar bilden av mig själv längre. Det är skitbra träning, men det är läskigt.

Vilken typ av kommentarer får du oftast?

– Hur förvirrande det är att jag har rött hår och piercing, för jag är ju inte rolig och vild. Att jag måste vara skadad eller ha upplevt ett trauma. Det är ett raljerande som kan vara potentiellt livsfarligt. Jag har varit på ställen i livet där det skulle ha varit förödande. Så är det inte nu. Kanske har jag levt i en feministisk bubbla där psykisk ohälsa är ungefär samma som fysisk ohälsa.

”Kvinnor som på något sätt befinner sig utanför normen får ganska mycket skit generellt. Men jag har jättesvårt att förstå vad motivet är”, säger Caroline Axelsson om kommentarerna på sociala medier nu när programmet har börjat sändas.
”Kvinnor som på något sätt befinner sig utanför normen får ganska mycket skit generellt. Men jag har jättesvårt att förstå vad motivet är”, säger Caroline Axelsson om kommentarerna på sociala medier nu när programmet har börjat sändas.Foto: SVT
”Ett av mina största orosmoment är vad folk tycker om mig. Det har varit KBT på speed att bli utsatt för det hela tiden.”
Caroline Axelsson

Hennes medverkan har lett till insikter för Caroline som har börjat gå i terapi mer ”på riktigt”. Hon gjorde tester och fick ”jättehöga värden” i det som kallas GAD – generaliserat ångestsyndrom.

– Det kan leda till fysiska besvär som muskelvärk och hjärtklappning, och psykiska besvär som att man kan ha lättare för irritation och ångest. Man har väldigt nära till ältande och självkritik. Jag får verktyg för att hantera oron, och förstå att den inte är farlig.

Trots den hårda tonen på sociala medier är Caroline tacksam för att hon gifte sig i tv.

– Ett av mina största orosmoment är vad folk tycker om mig. Så det har varit KBT på speed att bli utsatt för det hela tiden. Det har varit supernyttigt.

Annons

Nästa avsnitt av ”Gift vid första ögonkastet” sänds den 22 maj kl 20 i SVT1.

Elle CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons