Annons
Kultur

6000 prylar i nedpackat arkiv – Ulricehamns museum snart klart i sökbart format

En kopparslagare, en kameraväska och uttjänta stolar från kommunfullmäktige. Det är några av föremålen i Ulricehamns museisamling vid Fotåsen. En samling vars innehåll snart ska vara tillgängligt för den som är intresserad.
Ulricehamn • Publicerad 9 oktober 2024
En kopparslagare (runda träföremålet i mitten av bilden) ingår i Ulricehamns museisamling vid Fotåsen. Lillemor Axell, Marie-Louise Weise och Lena Moritz visar och berättar.
En kopparslagare (runda träföremålet i mitten av bilden) ingår i Ulricehamns museisamling vid Fotåsen. Lillemor Axell, Marie-Louise Weise och Lena Moritz visar och berättar.Foto: Pernilla Rudenwall

I en av av industribyggnaderna vid Fotåsen, bakom en anonym port, döljer sig kommunens museisamling. Hit transporterades de föremål som inte blev till aska i den olycksaliga branden i Borås i maj 2021. En knapp tredjedel av samlingen brann upp.

Redan före branden hade en del föremål lånats ut till Ulricehamnsbygdens motormuseum i Timmele. Vilket sannolikt innebar att de räddades från att också brinna upp.

Annons

Sedan branden har de kvarvarande föremålen rengjorts och sorterats, för att därefter uppdateras digitalt.

Meningen är att den intresserade allmänheten ska få tillgång till samlingen, genom att samtliga föremål är sökbara.

Så här långt finns cirka 6 000 poster, berättar Lillemor Axell, som ägnar cirka 25 procent av sin arbetstid åt att lägga in föremålen i databasen.

– En post kan i sin tur syfta på flera föremål som hör samman. Föremålen packas sedan i lådor, som ett sätt att skydda dem, säger Lillemor Axell.

Ulricehamns museisamling vid Fotåsen. Lillemor Axell packar ner föremål i kartonger, efter att de är dokumenterade.
Ulricehamns museisamling vid Fotåsen. Lillemor Axell packar ner föremål i kartonger, efter att de är dokumenterade.Foto: Pernilla Rudenwall

I slussen före själva samlingssalen finns nyinkomna föremål som ännu inte rengjorts. Senaste objekten är några skyltar från Svenems möbelaffär. Vi hittar även gammal utrustning från sätteriet i Ulricehamns Tidning, något svedd efter att ha räddats efter branden i lagret i Borås.

Det är svalt i den stora, luftiga och väl upplysta lokalen. Längs väggarna är lagerhyllor utplacerade. De är delvis fyllda med kartonger. Invid står större föremål grupperade. I ett hörn av lokalen finns kommunens konstsamling.

Lillemor Axell plockar fram ett vaxljus, som är märkt med koden UM 42.

– I det här fallet är ursprunget okänt. Men i dokumentationen noteras annars den information som finns kring föremålen, säger Lillemor Axell.

Lena Mortitz, kultur- och fritidschef, berättar om allt det arbete som lagts ner på samlingen de senaste åren.

– Det är tre flyttar inom loppet av bara några år. Det är ett jättejobb som fått läggas ner på detta, snudd på omänskligt. Så det vill vi inte behöva göra igen, säger Lena Moritz.

Annons

Så detta är Ulricehamns nya museum?

– Ja, det är här som vi har vår museiverksamhet. Det handlar om att hålla samlingen tillgänglig, men även att fortsätta insamling av kulturhistoriskt intressanta föremål, säger Lena Moritz.

Vi pratar om vad som ligger i begreppet museum. Den traditionella bilden är en byggnad som är avsedd för att visa de samlingar som finns tillgängliga.

– Men här bedriver vi museiverksamhet. Och samlingarna kommer snart att vara tillgängliga, sökbara via en digital databas, säger Lena Moritz.

Lokalen vid Fotåsen hyr Ulricehamns kommun genom ett långtidskontrakt. Att lokalen finns i ett område som är detaljplanerat för industri, betyder bland annat att det inte är tillåtet med publik verksamhet.

”Det är här som vi har vår museiverksamhet”, säger Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamns kommun.
”Det är här som vi har vår museiverksamhet”, säger Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamns kommun.Foto: Pernilla Rudenwall
”Här bedriver vi museiverksamhet”
Lena Moritz, kultur- och fritidschef

– Däremot kan vi tillfälligt ha öppet hus, för att den intresserade allmänheten ska få möjlighet att se samlingen här, säger Lena Moritz.

En del av samlingen planeras även bli en del av det som finns och visas i det blivande nya kulturhuset.

Kollegan Marie-Louise Weise är anställd för att bland annat svara för den fortsatta verksamheten som rör museisamlingen.

– Det är ett jättespännande uppdrag, som dessutom är nytt område för mig. Jag ser det som viktigt att lyfta fram den här samlingen och göra den rättvisa, säger Marie-Louise Weise.

Hon konstaterar att det är en utmaning.

Annons

– Det finns många viljor i Ulricehamn. Därför kommer jag att framför allt lyssna och höra vilka intressen som finns. Det är något jag ser fram emot, jag har ingen färdigt perspektiv på det som väntar utan vill etablera kontakter med föreningslivet, som jag vet har ett starkt engagemang i synen på samlingarna.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons