Annons
Nyheter

”Utnyttja det unika”

Dra nytta av det unika. Och tänk fritt.
Det var några av de råd som Benita Nilsson, kvinnan bakom akvarellmuseet i Skärhamn, bjöd på vid besöket i Ulricehamn i tisdags.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2012
Benita Nilsson är marknadschef och strategiansvarig för Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. I tisdags berättade hon i Ulricehamn om arbetet från idé till nytt, färdigbyggt museum. En process som tog sex år.Foto: Christer Seldevall

– Välkomna. Nu ska vi bygga kulturhus!

Med den hälsningsfrasen öppnade Birgit Andersson (FP) det allmänna möte med Benita Nilsson som dragplåster, till vilket cirka 25 personer hade slutit upp.

Annons

Benita Nilsson inledde med att berätta om tillkomsten av Nordiska akvarellmuseet, en satsning där hon varit pådrivande. På vägen mot det färdiga museet möttes hon av utmaningar i form av pengabrist, folkligt motstånd och skeptiska kommunpolitiker. Men med en kombination av envishet och visionärt tänkande samt en portion tur lyckades satsningen.

Sex år efter de första tankarna på museet, stod det färdigbyggt för invigning. Och tio år senare (2010) utsågs det till Årets museum. Förra året noterades 193 000 besökare.

Mot bakgrund av de svårigheter och det motstånd som mött tidigare tankar och planer på ett kulturhus i Ulricehamn var förhoppningen att Benita Nilsson nu skulle kunna ge tips och goda råd för hur man lyckas.

Att bilda en förening och inom ramen för den driva projektet var en modell som underlättade satsningen i Skärhamn, berättade hon.

– Därigenom kunde vi jobba mer ostört. I vårt fall tänkte jag att vi har ett alldeles för bra frö för att idén ska sänkas av en debatt av människor som inte är insatta eller av en kritiskt granskande press. En annan sak att tänka på är att inte lyfta fram en idé av detta slag då det är valår. Då blir kommunpolitikerna rädda, eftersom en satsning på ett kulturhus kommer att ställas mot andra behov, som vård och omsorg.

Inför mötet i Ulricehamn hade hon gjort en kort rundtur i stan och utifrån den dragit vissa slutsatser:

– Ni har närheten till vattnet, ni har de gamla gatorna ner mot sjön och ni har den omgivande skogen. Ta vara på det. Utnyttja det unika!

Att tänka stort och inte vara rädda för djärva idéer var också några av förslagen.

– Lyft blicken! Nöj er inte med att bara göra det som grannkommunen redan gjort. Ta istället vara på det riktigt goda idéerna.

En satsning på kultur enligt modellen i Skärhamn lönar sig är, framhöll Benita Nilsson.

Annons

– Kultur har visserligen ett egenvärde i sig. Men det ger även positiva effekter för näringslivet. Det har vi flera exempel på, sa hon.

En viktig detalj i satsningen på akvarellmuseet är att bör finnas en restaurang eller liknande i anläggningen.

– Det bidrar till att höja värdet av ett besök och det lockar även besökare. Men en bra idé är att låta någon extern ta hand om verksamheten och hyra in sig.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons