Annons
Nyheter

Ulricehamnare i Pojken med guldbyxorna

Krister Allansson och Ingrid Eng har en sak gemensamt. Filmen Pojken med guldbyxorna som har premiär i morgon.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014
Krister Allansson spelar skurk i Pojken med Guldbyxorna. Ingrid Eng ägnar sig åt att texta filmen på engelska.
Krister Allansson spelar skurk i Pojken med Guldbyxorna. Ingrid Eng ägnar sig åt att texta filmen på engelska.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

De flesta som var barn på 1970-talet minns tv-serien Pojken med guldbyxorna efter en bok av Max Lundgren. Den handlar om en pojke som hittar ett par gamla, fula byxor och som hittar pengar i fickorna varje gång han stoppar ner en hand. Och båda ulricehamnarna Ingrid Eng och Krister Allansson är med på var sitt hörn. Krister är med som den ene bovens bror, Gustave Otto.

– Ja, jag är med på stillbilder som är inklippta i filmen. De, produktionsbolaget Tre vänner, hittade mig på en statistsajt på nätet där jag varit registrerad länge utan att vara aktiv. Jag fick tillbringa tre dagar med att bli plåtad av dem både i Göteborg och Stockholm. I Göteborg mötte jag den danske skådespelaren Kurt Ravn, vars bror jag spelar. Tyvärr missade jag förhandsvisningen, så jag har inte sett mig själv i filmen än.

Annons

Men han är med, säger Ingrid Eng, som jobbat med att texta filmen på engelska.

– Krister är med i lite snabba svep, fast han är ganska utstyrd med en stor mustasch och lite annat. Men man känner igen honom.

Ingrids modersmål är engelska och jobbar med att texta svenska filmer på det språket. Detta för att produktionerna ska kunna delta i internationella tävlingar och säljas utomlands. Det är billigare att texta än att dubba en film. Just nu arbetar hon med Ruben Östlunds film Turist, som fått mycket uppmärksamhet.

Inte heller Ingrid har sett det färdiga resultatet, men kan i stort sett hela dialogen efter att ha suttit och gått igenom ruta för ruta i filmen under de senaste månaderna, för att kunna översätta dialogen.

– Det är en charmig film! Det är ju en klassisk barnbok som var tv-serie på 1970-talet. Jag var lite tveksam när jag hörde att de skulle göra en nyproduktion av den, men när jag hörde att Ella Lemhagen skulle göra den, så visste jag att det skulle bli en film med full fart och respekt för barnen. Och det jag har sett stämmer väl överens med det.

Filmen har alltså premiär även i Ulricehamn i morgon och går sedan hela helgen på Bio Folkan.

? Max Lundgrens bok med samma namn kom 1967

? Pojken med guldbyxorna gjordes som en tv-serie 1975

? I huvudrollerna från 1975 ses bland annat Harald Hamrell, Anders Nyström och Gerd Hagman

? I filmen som nu har premiär har Lukas Holgersson, Olle Krantz och Nina Sand huvudrollerna.

Lite om handlingen:

Mats hittar ett par byxor som visar sig innehålla obegränsat mycket pengar. Men när Mats inser att han börjat missbruka makten som kommer med de obegränsade tillgångarna, börjar han istället att hjälpa samhällets mindre lyckligt lottade. Samtidigt är det fler som vill åt byxorna och när de spårar upp dem blir Mats pappa, Torkel, kidnappad. Mats måste nu rädda Torkel och ställa allt till rätta innan det är för sent.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons