Nyheter

Ulricehamn i färgtolkning

Stillbilder från Ulricehamn med mobilkamera. Boel Ferm har gjort en egen tolkning.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2010
Foto: 

Fotograf Boel Ferm ställer ut på Minigalleriet i Ulricehamn. En färgsprakande utställning om Ulricehamn sett med hennes ögon och taget med en mobilkamera.

– Det är oförskämt enkelt och lätt, skrattar hon.

I mobilen har hon använt sig av ett program som heter Hipstamatic, ett program som fixar en slags analogkänsla till mobilbilden.

– Den ska ge samma känsla som äldre tiders plastkamera. Det är väldigt spännande för man vet helt enkelt aldrig riktigt hur det blir, säger hon.

Lite slump, lite skicklighet och ett intressant resultat.

– Jag är ju dokumentärfotograf i grunden, men jag hade varken tid eller råd att göra ett riktigt omfattande arbete den här gången. Det skulle varit för svårt och tidsödande att först smyg fotografera situationer här i Ulricehamn och sedan gå fram och försöka arrangera en bild och prata med dem. Jag ville att det skulle vara lite streetkänsla den här gången. Kanske ville jag också visa att det inte är så förbaskat svårt att göra en egenutställning. För det här kan faktiskt vem som helst fixa, säger hon.

Idén till utställningen fick hon i simhallen när hon såg en röd som groda låg och flöt på vattnet.

– Den var så vacker att jag drog upp kameran för att ta en bild och då slog det mig att så kanske man kan göra. Ta bild med mobilen, säger hon.

Insprängt i hipstamaticutställningen finns även tre porträtt av ulricehamnare där de svarar på frågor och sig själva och även har valt ut ett föremål som betyder något för dem. Här har Boel Ferm tagit porträttfotografier i svartvitt.

Porträtten av ulricehamnare är något som Boel Ferm funderar på att jobba vidare med till ett större projekt.

– Ja, om jag hittar människor som skulle tycka det var intressant

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.