Annons
Nyheter

Ta väl vara på din stund på jorden

Just nu spelas på Stadsteatern i Borås en pjäs som behandlar den klassiska nödvändigheten och svårigheten i att på bästa möjliga sätt ta vara på livet. Det är en välspelad dramatisering av Vilhelm Mobergs roman Din stund på jorden. Den hade premiär i lördags och kan ses fram till och med den fjärde april.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2012

"Du har ett enda liv, det är nu, detta är din stund på jorden". Så lyder budskapet. Det är en variant av Horatius' välkända ord "Carpe diem". Detta betyder inte, som många fått för sig att man skall njuta av dagen. Det är för passivt. Istället är det en uppmaning att rycka till sig dagen, att fånga den.

Fortsättningen av Horatius poem är inte lika flitigt citerad, men den lyder i översättning "sätt minsta möjliga tilltro till den kommande".

Annons

Det är ju inte alldeles säkert att man får någon morgondag.

Någon, jag minns inte vem, uttryckte sig på följande sätt:

"Dagarna kom och gick, inte visste jag att det var livet!"

Således: Ta vara på din dag, ditt liv, din stund på jorden, så att du inte behöver ligga på dödsbädden och fundera på hur du använde eller inte använde ditt liv, din korta stund på jorden.

Pjäsen i Borås, som väldigt nära följde Mobergs originaltext gav en stark påminnelse om den ytterst begränsade tid som står människan till buds, och följaktligen betydelsen av att använda varje stund, varje dag, på bästa sätt.

Viktigt synes det vara att så långt möjligt undvika allt och alla som stjäl ens energi och livsglädje. Att irritera sig på bagateller tär på humöret och det tjänar för övrigt ingenting till.

Livet blir så mycket lättare att leva om man fokuserar på det positiva, istället för att älta dess motsats.

Att satsa på att samarbeta istället för att motarbeta, på god sämja istället för osämja, gör tillvaron ljusare, och stunden på jorden behagligare.

Bernt Carlsson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons