Annons
Nyheter

Släktforskning och pepparkaksformar

På Ulricehamns museum handlar det mesta just nu om rötter, historia och tradition. Och pepparkakor förstås.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010
Yvonne Henriksson häller upp lite glögg till Inga Josefsson som passar på att ta en fika. I bakgrunden syns Gun Ohlsson. FOTO: Labrini Stavrekas
Yvonne Henriksson häller upp lite glögg till Inga Josefsson som passar på att ta en fika. I bakgrunden syns Gun Ohlsson. FOTO: Labrini StavrekasFoto: Labrini Stavrekas

Pepparkaksformar och släktforskning kan tyckas vara en aning udda kombination. Men på Ulricehamn museum funkar det utmärkt. Just nu kan nämligen besökare ta del av en stor samling formar och dessutom testa på släktforskning.

– Det handlar om rötter och tradition i båda fallen, två mycket viktiga saker, säger Gun Ohlsson.

Annons

Det är Gun som är ägare av de flesta pepparkaksformarna som visas upp. Hon har mer än 300 olika formar där ingen är den andra lik. Sten Sture till häst, Mamma Mu och Globen är bara några av motiven som finns.

– Varje form har sin egna tokiga historia, säger Gun och skrattar.

Att dra igång en visning av pepparkaksformar var Yvonne Henrikssons idé. Hon har hand om släktforskningsdelen. För det kan man också testa på.

– Släktforskning är så kul och det blir allt viktigare att ta reda på sina rötter. Ju äldre man blir desto viktigare blir det, säger hon.

Folk var nyfikna på vad som visades upp. Det fanns även gamla Luciabilder som man kunde kika på. Bilder som tagits genom åren. Och blev man lite trött var det bara till att fylla på energi med glögg och pepparkakor. Yvonne och Gun fick minst sagt en hel del att göra.

– Det har varit en helt fantastisk uppslutning. Vi trodde att vi skulle få sitta och rulla tummarna men så har det verkligen inte varit, säger Gun.

Inga Josefsson var en av besökarna som tog en tur i lokalen. Hon säger:

– Jag tycker bra om det jag har sett och det ligger bra i tiden nu när man ska börja baka pepparkakor.

På fredag, lördag och söndag finns det ny chans att ta sig en titt inne på museet. Yvonne och Gun hoppas då att Ulricehamnarna tar med sig sina bästa pepparkaksrecept.

– Vi ska samla alla recept och göra ett häfte som sedan kommer att säljas, berättar Gun.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons