Nyheter

Silver Bell spelar på hemmaplan

Gruppen Silver Bells urpremiär sker i Folkets hus i Ulricehamn. Det är Ulricehamnsbördige Emil Carlsson som basar för bandet.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2011
Emil Carlsson kommer till Ulricehamn den 10 april för en spelning med sitt nya band Silver Bell.
Emil Carlsson kommer till Ulricehamn den 10 april för en spelning med sitt nya band Silver Bell.Foto: Frida Klingberg / BT

Spelningen, som är utsatt till den 10 april, blir den första som Silver Bell gör. Med en nyinspelad skiva i bagaget är det nu dags för premiär på scen. Något som Emil Carlsson ser fram emot.

– Det känns jättekul. Men först, när jag passerade Ulricehamn på R40 efter ett besök i Stockholm och såg skylten om vår spelning, kändes det lite läskigt. Fast nu ser jag fram emot spelningen, det blir jättebra.

Uttalandet ska troligen inte uppfattas som tecken på premiärnervositet.

Emil Carlsson är sina unga år till trots redan en erfaren musiker med mängder av spelningar världen över att se tillbaka på. Det har blivit åtskilliga framträdanden i både Sverige och övriga Europa. En turné i USA som förband till legendariska Debbie Harry, sångerska i Blondie, minns han med förtjusning:

– Det var verkligen roligt att få åka runt till alla dessa ställen för att göra spelningar med henne.

Närmast väntar spelningar i Tyskland och Japan (det senare om inte konsekvenserna av naturkatastrofen nyligen omöjliggör detta).

På hemmaplan har numera Göteborgsbaserade Emil Carlsson tillsammans med Silver Bell nyligen avslutat inspelningen av debutalbumet Heart of Snow. Mixningen av den väntas bli klar under maj. Gruppens tillkomst bygger på Emil Carlsons tidigare projekt Härna Lawn.

– Men det var ingen som fattade det namnet, jag fick ständigt förklara. Så därför tog jag en av titlarna på det nya albumet som namn på gruppen. Silver Bell är ett begrepp som för mig står för något vackert och personligt.

Musiken då? Som alltid är det en utmaning att i skrift ge en rättvisande beskrivning av vad det handlar om. Enligt Emil Carlssons egen beskrivning av den nya plattan, spänner musiken ”från skruvad Beck-aktiga collage och New Wave-utbortt, till skröpplig disco. Det dominerande uttrycket är dock en omisskännlig pianodriven melankoli”.

Till det kommer improvisationen som ytterligare ett moment. Emil Carlsson berättar även att sången kommit att ta en allt större plats i hans musicerande.

– Det är nu cirka fem år sedan jag började testa att sjunga. Det är en utmaning, eftersom det är ett naket uttryckssätt. Men nu märker jag att det funkar, att det är detta jag innerst inne har velat.

Även om mixningen av debutalbumet ännu inte är klar, säger han sig redan nu vara nöjd över resultatet.

– Det är väldigt skönt att känna att det blev så som jag tänkt mig. Det låter som jag ville. Annars finns alltid en risk att man gömmer sig bakom diverse pålägg.

Gruppen Silver Bell består av följande musiker:

Emil Carlsson - piano, sång och låtskrivande

Johanna Nordström - klaviatur och sång

Daniel Skoglund - gitarr, bas och gång

Martin Öhman - trummor och sång

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.