Nyheter

Regitze vill dansa sig till Paris

Streetstar är en danstävling som sker i Skandinavien, Stockholm under 2010. Den fungerar som en kvaltävling inför den stora finalen som avgörs senare i Paris. En ulricehamnare, Regitze Pedersen, är med i uttagningstävlingarna.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2010
Faktaruta House: är en form av elektronisk dansmusik som ofta har en stadig 4/4-takt och är nära besläktad med disco. Locking: är en komisk, energisk dansstil, med cartoon-influenser, inom hiphop- och streetdance-genrerna. Popping: är en illusionistisk streetdance-stil med rötterna i Fresno, Kalifornien. New Style: liknar till stor del house som är en typ av hiphop som dansas till en blandning av funk och techno. Regitze Pedersen
Faktaruta House: är en form av elektronisk dansmusik som ofta har en stadig 4/4-takt och är nära besläktad med disco. Locking: är en komisk, energisk dansstil, med cartoon-influenser, inom hiphop- och streetdance-genrerna. Popping: är en illusionistisk streetdance-stil med rötterna i Fresno, Kalifornien. New Style: liknar till stor del house som är en typ av hiphop som dansas till en blandning av funk och techno. Regitze PedersenFoto: Louise Olander

Regitze Pedersen kommer att åka till Stockholm nu i januari för att vara med i kvaltävlingen. Där kommer det att finnas fyra olika kategorier att gå vidare i: Locking, Poping, New style och House. Samtidigt som i Stockholm arrangeras över hela världen en rad deltävlingar. Svenska Streetstartävlingen blev förra året utnämnd till det årets bästa deltävling.

Nu, efter ett år av seriöst dansande, så ska Regitze ställa upp och hoppas förstås att kvaltävlingen tar henne till ända till Frankrike.

Regitze Pedersen är en 17-årig gymnasieelev som flyttade från Köpenhamn till Ulricehamn för fem år sedan. Hennes passion för dans har alltid funnits med men det var inte förrän hon började träna Streetdance i Borås som dans blev riktigt intressant för henne.

– Jag kommer ihåg att jag fastnade för dans när jag var i 14-års åldern och började träna i Borås med några lokala breakdansare. Senare började jag dansa i Köpenhamn och kom i kontakt med en danslärare som arbetade i Göteborg. Idag är hon min mentor.

Även om Streetdance la grunden för Regitzes fortsatta intresse, så dansar hon i dag House. House är namnet på en form av elektronisk dansmusik.

Förstapriset i Stockholm är en fribiljett och deltagarplats till Juste Debout som kommer hållas 2-3 månader efter kvaltävlingen i Solna stad.

Men enligt Regitze spelar det inte så stor roll om hon kommer att gå vidare eller inte.

– Det vikigaste är att jag får komma till Stockholm och tävla mot många liksinnade. Alla är grymma på sina egna sätt. För att komma hela vägen till Paris gäller det att vara unik och nyskapande. Det är det som kan komma att få mig vidare till Frankrike.

– Så även om jag inte har dansat House länge, så tror jag på mig själv, det måste jag ju bara göra.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.