Pelle och Magdalena vill skapa förutsättningar för unga
De kan inte på rak arm förklara hur de har blivit så intresserade av kultur. Fast jo, när de tänker efter kommer nog mycket från deras pappa. Han lät tidigt de tre barnen lyssna på olika slags musik. Och under uppväxten har de uppmuntrats att prova på olika saker de är intresserade av. Det blev tre olika inriktningar. Sonen Pelle hittade hem i musiken, mellanbarnet Louise blev duktig på att teckna och yngsta dottern Magdalena fastnade för fotograferandet.
När UT träffar Pelle och Magdalena har de just firat jul med familjen och är på väg att lämna Ulricehamn. De är överens om att uppväxten formade dem och deras yrkesval.
Pelle beskriver det som att han tidigt blev lite udda. Den som lyssnade på punk och lade alla pengarna på skivor och konserter. Han kunde känna sig ganska ensam om sitt intresse, men det han saknade i Ulricehamn hittade han i Borås. Där blev han engagerad i Rockborgen. Redan som 15-åring började han anstränga sig för att få sina favoritartister till staden. Under gymnasietiden kombinerade han estetprogrammet på Tingsholm med det egna bandet Snorting Maradonas. Då kände han att studierna gav för lite utrymme till eget skapande, och strax före studenten valde han att hoppa av gymnasiet och satsa på musiken.
– Det var inte min grej att bara spela jazz de enda två timmarna i veckan vi fick spela på schemalagd tid.
Var det så?
– Det var så jag upplevde det.
Nu har det gått några år. Pelle bor i Borlänge och är bokningsagent och promotor. Han jobbar dels med pr för festivalen Peace and Love, dels med artistbokningar för ett bokningsföretag. Och så har han nyligen startat det egna företaget Flyktsoda. Tanken är att han ska ägna sig mer åt sitt eget företag och rikta in sig på bokningar och att anordna klubbar och konserter.
Målet, det som driver honom, är att ge unga människor möjlighet att uppleva musik.
– Jag vill skapa det drömarrangemang vi ville besöka i den åldern, förklarar han.
19-åriga systern Magdalena håller med. Hon kände tidigt en dragning åt indiepopkulturen. När storebror lyssnade på punk var hennes cd-spelare laddad med popartister, gärna skränig britpop. Men några få band har de alltid haft gemensamt, bland annat The Smiths och Broder Daniel.
– Ledsna britter går hem, säger Magdalena.
– Och så en och annan missförstådd göteborgare, tillägger Pelle.
Även Magdalenas plan är att arbeta med kultur för ungdomar. Hennes uttrycksmedel är kameran, och hon ägnar sig helst åt spontan porträttfotografering.
– Jag gillar klubbmiljöer, och tycker att det kan bli väldigt effektfullt med det ljuset som finns där. Jag kör med högsta möjliga ISO-tal för att få så mycket ljus som möjligt och behandlar nästan aldrig bilderna efteråt, säger hon.
Samtidigt som hon jobbar som frilansande fotograf och medverkar i fototävlingar, läser hon sociologi vid Göteborgs universitet. Och så jobbar hon som ambassadör för Göteborgs kulturförvaltning. Hennes uppgift är då att åka runt till skolor och fritidsgårdar för att dels informera eleverna om ett nytt kulturhus som kommer att byggas, dels fånga upp ungdomarnas synpunkter och önskemål.
– Jag vill visa dem en bred definition av kultur, för många tror att det är finteater och tavlor, gärna lite dammigt och tråkigt. Men det kan till exempel vara matkultur, att man träffas en gång i veckan och lagar mat från olika länder, förklarar Magdalena.
I framtiden planerar hon att kombinera sitt kulturintresse och sina studier i ett yrke där hon får arbeta med unga människor och deras intressen. Både hon och Pelle hoppas att dagens ungdomar i Ulricehamn kommer att få bättre förutsättningar än vad de själva upplever att de fick.
Framför allt behövs en permanent scen, tycker Pelle.
– Av 100 spelningar med Snorting Maradonas hade vi bara två stycken i Ulricehamn. Det är synd, för det vore så otroligt lätt att fixa, säger han.
I många fall skulle det räcka med att ställa ett band på golvet i någon kommunal lokal, tycker han. Det behövs enligt honom något annat forum än Folkets hus scen där unga ulricehamnare kan träffas.
Magdalena förespråkar klubbmiljö även för yngre människor.
– De jag har pratat med bor ju i Göteborg, men de vill gärna träffas i en klubbmiljö. Det är så klart alkoholfritt eftersom de är under 18, men grejen är att det ska vara något annat än mellanstadiedisko.
Yrken inom kulturvärlden kan väcka skepsis. Det har särskilt Pelle fått uppleva. En del frågar vad han gör på riktigt, trots att han han har skaffat sig en karriär inom musiken.
– Det är ett jobb som vilket som helst, jag drar in skattepengar som alla andra. Får jag inget jobb så skapar jag ett. Men när jag själv lyckas så får jag se till att göra något för andra som drömmer om samma sak som jag gjorde.