Annons
Nyheter

Operakonsert i Årås kvarn

Göteborgsoperans uppsättning Fru Mozart har nu lämnat scenen i Skövde för turné på regionens mindre scener.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Carolina Sandgren spelar fru Mozart i den kritikerrosade uppsättningen från Göteborgsoperan.
Carolina Sandgren spelar fru Mozart i den kritikerrosade uppsättningen från Göteborgsoperan.Foto: Harald Jonsson

I morgon är det Årås kvarn i Kölingared som får lära känna Constanze Mozart och på lördag framförs verket i Ambjörnarps bygdegård.

Vem var då fru Mozart? En flicka från en genommusikalisk familj som gifte sig med gudarnas älskling, Wolfgang Amadeus Mozart, och som blev änka med små barn innan hon hade fyllt trettio år.

Annons

Ho var en ekonomiskt sinnad kvinna som sorterade upp sin mans kvarlåtenskaper och såg till att hans mästerverk blev räddade till eftervärlden. Hon var också en passionerad dam som hittade sin nya kärlek i en dansk diplomat och flyttade till Köpenhamn.

Musiken är noga utvald för att skildra Constanzes epok och är komponerad av bl a Wolfgang Amadeus Mozart själv, av Franz Schubert, Carl Maria von Weber och paret Mozarts yngste son Xavier Mozart.

Den blodfulla Constanze Mozart, född Weber och sedermera gift Nissen, gestaltas av Göteborgsoperans sopran Carolina Sandgren, som genom åren gjort en lång rad Mozartroller.

Hon har med sig både en pianist och en klarinettist på en turné till regionens mindre scener. Verket regisseras av Göteborgsoperans solist Iwar Bergkwist, som under åren har skapat både text och regi till ett stort antal uppsättningar både inom och utanför landet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons