Annons
Nyheter

Nysignad houseduo satsar stort

I början av 2013 bildade Martin Nilsson och Johan Leskinen houseduon Beatjunkx. Det tog fart direkt och några månader senare startade de upp sin egen studio i Dalstorp. Målet är att kunna försörja sig på musik.
Nyheter • Publicerad 6 november 2014
Johan Leskinen (till vänster) och Martin Nilsson (till höger) i studion där de spenderar största delen av sin fritid. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIE
Johan Leskinen (till vänster) och Martin Nilsson (till höger) i studion där de spenderar största delen av sin fritid. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIEFoto: 
Många dj:s får kritik för att de spelar färdiga låtar live, i stället för att mixa själva. Så är inte fallet för Johan och Martin, låtarna anpassas för att ändras och kombineras med olika ljud och effekter på livespelningar.
Många dj:s får kritik för att de spelar färdiga låtar live, i stället för att mixa själva. Så är inte fallet för Johan och Martin, låtarna anpassas för att ändras och kombineras med olika ljud och effekter på livespelningar.Foto: 

Johan och Martin från Dalstorp respektive Tranemo, gick i grundskolan tillsammans. Efter att de tagit studenten dröjde det flera år tills de sågs igen. Då gjorde båda musik på var sitt håll, men bestämde att i stället slå sig ihop.

– Vi ville göra något tillsammans. Vi har ganska lika smak och vi är ärliga mot varandra så det funkar bra, säger Johan.

Annons

När det var dags att ta nästa steg med musikkarriären hittade de en liten källarlokal i Dalstorp, under en blomsterbutik och en frisersalong. Där bestämde de sig för att starta upp en egen inspelnings- och produktionsstudio. Men först krävdes renovering. Målning, ljudisolering och inköp av all nödvändig utrustning gjorde ett ordentligt avtryck i plånböckerna.

– Vi fick betala allt själva och det blev stora summor, säger Johan.

– Samtidigt är det en investering. Nu har vi ett företag och då måste man göra sådant för att satsa, fyller Martin i.

Efter uppstarten har skaran av fans ökat stadigt. I dag har Beatjunkx nästan 3 000 följare på Facebook och över 1 000 på streamingtjänsten Soundcloud.

Men än så länge, förutom dj-spelningar på klubbar, drar musiken inte in några pengar. Låtarna läggs ut gratis på internet, för att få dem etablerade och få fans att känna igen deras stil.

I somras tog de ytterligare ett steg mot en professionell musikkarriär: Skivkontrakt. Och det räckte med en låt för att övertyga producenterna på SB-records om att teckna ett femårskontrakt med Johan och Martin. Planen till en början är att släppa en låt i månaden och fyra månader in ligger de i fas. Men det är tufft, både Johan och Martin jobbar skift inom kabel- och rörindustrin och all musik görs på fritiden.

– Inspirationen kan komma när man minst anar det, kanske från något ljud man hör på jobbet, säger Martin.

Konkurrensen inom housemusik är hård och att komma med någonting unikt i dag är inte det lättaste.

– Ibland har vi gjort en låt och senare hört nästan samma, från någon annan. Då går den inte att använda, säger Johan.

– Vi måste jobba hela tiden för att vara först ut.

Annons

Den brittiska tidningen Dj-Mag utser varje år världens hundra bästa dj:s. Att få en plats på den listan strävar de flesta dj:s efter, så även Johan och Martin. En spark i rätt riktning var när holländska duon Blasterjaxx, som har plats 13 på denna lista, spelade Johan och Martins senaste låt.

– Det var stort, säger Martin.

– Riktigt stort, de är en av mina topp tre i världen, instämmer Johan.

Svensk housemusik i världen

Housemusik blir allt större i världen och Sverige håller sig i framkant.

I dag har svenska producenter sju platser på DJ-Mags topp 100-lista. Fem bland de 50 första:

Avicii (6), Alesso (15), Steve Angello (26), Axwell (29) och Sebastian Ingrosso (39).

Olivia Ochoa
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons