Annons
Nyheter

Nominerade till filmpris

Deras film är nominerad till kategorin Bästa film vid Angeläget Filmfestival 2013 som hålls i Bergakungen i Göteborg på onsdag.
Nyheter • Publicerad 20 april 2013
Lisa Westerlund, Elin Ohlsson och Anna Mattiason vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har med sin dokumentär Tre berättelser nominerats till Angelägets filmfestival 2013 i Göteborg.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Lisa Westerlund, Elin Ohlsson och Anna Mattiason vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har med sin dokumentär Tre berättelser nominerats till Angelägets filmfestival 2013 i Göteborg.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Det är Anna Mattiason, Elin Ohlsson och Lise Westerlund i årskurs två vid samhällvetenskapliga programmets medieinriktning på Tingsholmsgymnasiet som gjort filmen.

Den heter Tre berättelser och är en dokumentär där några flyktingars livsöden speglas. Flyktingarna, som då filmen gjordes bodde i Ulricehamns kommun, har valt att medverka under anonymitet.

Annons

Det är deras berättelser om flykten och om vägen in i det svenska samhället som filmen speglar.

– Vi har försökt att göra något mer än en vanlig dokumentär, där någon blir intervjuad. Utifrån vad som berättas har vi försökt skapa stämningar, berättar Anna Mattiason.

Exempel på detta är begrepp som flykt samt ensamhet. Genom att bildsätta dessa kan berättelserna förstärkas, menar tjejerna.

Filmen har gjorts som en del av skolarbetet. Trion medverkade med filmen vid en kulturfestival som arrangerades på Tingsholmsgymnasiet i december förra året.

– Vi fick mycket beröm för filmen då. Det var flera som sa att de blev starkt berörda av innehållet, berättar Lisa Westerlund.

Därför bestämde de sig för att prova att skicka in filmen till Angeläget filmfestival, under temat mänskliga rättigheter. Tiden gick men något svar på det inskickade materialet blev det inte.

– Så vi gick in på deras hemsida och såg att vi hade nominerats, berättar Anna Mattiason.

– Vi blev jätteglada, nästan chockade. Samtidigt ser vi det som en slags stämpel på att vi gjort är något bra.

Filmen spelades in med en systemkamera. Ingen av de tre tjejerna säger sig ha haft några djupare kunskaper om filminspelning sedan tidigare. Men under inspelningens gång poppade nya idéer om bilder, bildspråk och vinklar upp.

– Det var oerhört lärorikt. Förhoppningsvis kommer vi att få fler möjligheter att göra film tillsammans. Bara det att ha blivit nominerad nu, är stort för oss, säger Elin Ohlsson.

Annons

Hur var det att intervjua och filma flyktingar?

– Det var starkt. Var och en hade sin egen berättelse. Men genomgående var den glädje de uttryckte över att ha fått komma till Sverige, berättar Anna Mattiason.

– Vi blev berörda av deras berättelser. De lyfte fram svåra händelser som gjorde oss svarslösa.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons