Annons
Nyheter

Mycket kultur och lite monoklar

Jag frågade mina vänner häromdagen om de tyckte att det fanns tillräckligt mycket kultur i Ulricehamn. De kunde inte ge mig något rakt svar. För att besvara frågan ansåg de att man först måste definiera kultur. Vad är kultur egentligen? Jag började fundera på det själv.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012

Eftersom att jag är en av många (tydligen?) inkompetenta kulturarbetare på UT var jag givetvis tvungen att slå upp ordet ”kultur”. Innan jag började arbeta på UT så var kultur för mig 1: Gamla tanter i dammiga kappor med monoklar som går på vernissage och tittar på tavlor föreställandes en häst i fåtölj eller 2: bakteriekultur vilken finns i yoghurt och liknande. Tänk vad förvånad jag blev som helt ovetandes gick in på gamla trogna Wikipedia och fick upp att kultur är så mycket mer. Det är som om jag botats från min blindhet! Född på nytt! Halleluja!

Jag erkänner; då och då är det svårt att komma på ämnen att skriva krönikor om, även för en framtida nobelpristagare som jag. Men till min glädje förklarade det alltid så pålitliga uppslagsverket att lilla Hanna, du kan skriva om precis vad du vill, monoklar som mjölkprodukter. Kultur är nämligen all mänsklig aktivitet. All. Mänsklig. Aktivitet.

Annons

Jag vill att du tänker lite på det. Kultur. Vad det är. Kanske vore det enklare att definiera det om man säger vad det inte är. Enligt vissa är kultur att kissa på en vernissage, enligt andra är det en riktigt klassisk bok. Frågar man mig är kultur i dag lite vad som helst. Twitter är ett gott exempel på modern kultur, Youtube likaså. Hur mycket jag än hatar dem, så är läsplattor antagligen ytterligare ett. Vi går framåt, och kulturen utvidgas hela tiden.

Detta insåg mina vänner snabbt. Kultur är inte bara gamla dammiga tanter på vernissage, kultur är inte heller enbart opera eller balett eller säckpipa. Kultur är att gå på bio, att sitta vid uteserveringen och prata, att läsa en bok. Att säga att någon inte är kulturell är som att säga att personen i fråga inte är bra på att leva.

Så ta åt dig. Du är kulturell, och ingen kan ta det ifrån dig så länge du bara lever.

Vem som borde få nobelpriset:

Alla som lyckats få studentlägenhet i Uppsala eller Lund. Det verkar som om det är lättare att hitta en ekvation som förenar alla naturlagar i universum.

Veckans löfte:

När jag blir gammal skall jag också ha en monokel.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons