Nyheter

Mustasch låter bättre än någonsin

– Dragspel var mitt första instrument, vettu. Det finns en annan känd musiker som började med dragspel. Tommy Iomma från Black Sabbath, du vet? Han var vänster hänt också, precis som jag. Men där slutar likheterna. Jo, han hade mustasch också?
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2014
Ralf och hans brinnande flygel i Mello förra året.
Ralf och hans brinnande flygel i Mello förra året.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Ralf och hans brinnande flygel i Mello förra året.
Ralf och hans brinnande flygel i Mello förra året.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Hela bandet.
Hela bandet.Foto: NIKLAS LARSSON / TT
Hela bandet med skärpa på bandet.
Hela bandet med skärpa på bandet.Foto: NIKLAS LARSSON / TT
Ralf från Melodifestivalen förra året.
Ralf från Melodifestivalen förra året.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Ralf rafflar i gång direkt i telefonluren. Kanske för att hans fru sagt åt honom att han att han måste vara klar när hon kommer tillbaka från affären. Då ska han ta med sig häcksaxen ut och klippa till en öppning mellan sin och grannens tomt så att deras dotter lätt kan springa över till sin lekkamrat i huset bredvid.

Eller också kanske han bara är sån. Direkt på. Så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt.

På sista tiden har det varit väldigt mycket Ralf Gyllenhammar och inte lika mycket Mustasch. Förmodligen en effekt av hans medverkan i Melodifestivalen förra året.

– Det var en erfarenhet rikare bara, ett litet mellanspel. Jag bara gillar tävlingen och det var kul att ha gjort det. En dag när man sätter sig och skriver sina memoarer då kan man komma ihåg att "jag gick ju fan till final".

Vad tycker resten av bandet då, om att du var med?

– Jag tror de är lite stolta, faktiskt. "Våran Ralf, kolla det. Han ber inte om ursäkt för sig. Han går upp för fyra miljoner tittare och vrålar med en brinnande flygel".

Men nu vill han släppa och gå vidare. Det vill inte jag. Det har ju trots allt varit väldigt mycket tv-framträdanden genom åren?

– Ja, jo. När jag var liten var tv allt. Nu känner jag att, vara med i tv, det är nästan lite b. Jag tycker jag har gjort mitt nu.

Körslaget, Så ska det låta, Sing Along, Doobidoo, Dom kallar oss artister?

– De kallar oss artister var höjdpunkten tycker nog jag, om man ser till hur det blev. Jag får mycket förfrågningar men jag tycker jag har gjort det jag kan göra nu. Jag kan fan inte laga mat.

Men om du fick förfrågan att medverka i Så mycket bättre?

– Ah, men man vet ju hur tv fungerar. Man kan prata i tio minnuter, så klipper de ihop det till en minut och har tagit bort andemeningen totalt. Det vinklas. Och jag är trött på att alltid vara badboy. "Så ska vi ha en snäll – då tar vi Lill Lindfors, en töntig – då tar vi Bo Sundström och en tuff – då tar vi Ralf Gyllenhammar?". Jag kan vara både snäll och töntig och tuff.

Faktum är att Ralf faktiskt låter lite, ja snällare, på nya skivan. Det är ett nytt skimmer i rösten. Som om någon någon putsat bort rosten. Det är renare. Och det vet han precis vad det beror på.

– Jag har slutat dricka starksprit. Jag har inte slutat dricka helt, men jag har slutat med bakfylla brukar jag säga. Och plötsligt sjöng jag helt bedårande!

Ralf berättar hur Mustasch förra året fick hoppa in för Motörhead på Metaltown i Göteborg. En massa musiker stod vid sidan av under spelningen och han fick höra att många av dem stod och snackade om hans nya sångröst.

– "Vad har hänt med Ralf", sa de, "Han sjunger som en gud". När de fick reda på anledningen var det en av dem som utbrast "Åh, nej, måste jag också sluta dricka nu?"

Ralf låter nöjd. Och det är välförtjänt. Lovorden har heller inte låtit vänta på sig. Senaste plattan som släpptes i våras har rosats unisont. En ny upplevelse för bandet som annars är vana vid att vara under dogs.

– Man tänker "vad konstigt, vad är annorlunda mot det vi gjort innan?".

Låten I hate dancing beskriver Ralf som en hybrid mellan disco och metal. Den trodde de skulle göra recensenterna "rosenrasande".

– Så tyckte alla det var bra, vi förstod ingenting, satt där som fyra fågelholkar. Men om jag förstår saken rätt så var det texten som räddade det?

Om ni hört rykten om att Ralf skulle ha rakat av sin mustasch, så är den nu tillbaka igen. Ryktet har sitt ursprung från ett klipp på nätet där Ralf uppträder med sitt sidoprojekt Drömriket. Där är han både utan mustasch och med peruk – inte helt olik Sillstryparn.

– Alltså, tanken var att jag skulle vara utan mustasch och ha peruk när jag spelade med Drömriket och sedan ha mitt vanliga hår och lösmustasch när jag spelade med Mustasch. Men det funkade inte.

Inte minst för att Mustasch-fansen inte alls uppskattade förändringen.

– Jag menade att det var jävligt hårdrock eftersom det bryter mot normerna. Men det är inte hårdrock att bryta mot hårdrock, tydligen.

Kommer ni mest spela material från nya skivan när ni kommer till Ulricehamn nu, eller hur blir det?

– Nej, vi spelar singlarna; Thank you for the deamon, Feared and hated, Bordeline och I hate dancing. Vi hinner inte så mycket mer nytt. Det är som när man går och ser Motörhead, då är det ju Ace of spades man vill höra.

Bildades: 1998

Har vunnit två grammisar för Årets bästa hårdrock: Latest version of the truth, 2007, och självbetitlade plattan Mustasch, 2009.

Nuvarande banduppställning: Sång och gitarr – Ralf Gyllenhammar, huvudgitarr – David Johannesson, bas – Mats "Stam" Johansson och trummor – Jejo Perkovic?

Ralf Gyllenhammar

Född i Örgryte, uppvuxen i Mölnlycke, men bor nu med familj i Vallentuna.

Ålder: 48 år.

Familj: Fru och två barn.

Ralf Gyllenhammar om?

? Ulricehamn: Jag har passerat tusentals gånger. Kanske stannat och köpt en läsk. Det är blir första gången jag får se något mer".

? att hårdrockare är snällare än popstjärnor: "Ja, de står uppe på scen och bara 'Mjau, mjau', och sen kliver de av och så är de rövhål".

? om att sjunga på engelska: Engelsmän och amerikaner har alltid sagt de kunnat svära på att Mustasch var ett engelskspråkigt band eftersom språket är så bra. Men det har vi alltid blivit sågade för av svenska kritiker, fram till nu. Majoriteten brukar tro att jag är från Irland, på grund av accenten.

? att för första gången sjunga på svenska i sidoprojektet Drömriket: Jag skulle spela in med Bröderna Lindgren och knallade ner till deras studio på Odengatan. Och så började jag sjunga 'Spöket Laban, trallalla'. Jag fick avbryta och säga 'Nej, det går inte', jag lät som Veiron i ottan. Men nu, i rätt sammanhang, så funkar det plötsligt.

? att nu ha två band att hinna spela och turnera med: "Det går ju i och med att andra [i Drömriket] också har framgångsrika band, det hade varit värre med ett sidoprojekt med tre unga hungriga musiker".

? att hamna i slagsmål: Förr skulle folk allt för ofta komma fram på fyllan och utmana på slagsmål. Jag brukade vilja neka 'Du väger ju 58 kilo, jag 85 kilo, jag kommer ju slå in huvudet på dig fattar du väl?!'. Jag har inget dåligt ölsinne, men jag blir högljudd, så när de hade fått i sig några drinkar kom de fram. Men nuförtiden har de slutat.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.