Annons
Nyheter

Lokal bildskatt kan ses på nätet

Nu finns många av Ulricehamns museums foton på bilddelningssajten Flickr.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2014
Foto: Ulricehamns kommun
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: Ulricehamns kommun
Foto: Ulricehamns kommun
Foto: Ulricehamns kommun
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: Ulricehamns kommun
Foto: 
Foto: 
Foto: Ulricehamns kommun

Syftet med satsningen är att museets bildskatt ska bli mer tillgänglig för allmänheten. Sedan förra veckan ligger runt 500 vykort med Ulricehamnskoppling på Flickr, en sajt där användarna kan lägga upp och dela bilder.

Enligt kulturchef Anna Laang kom idén från IT-bibliotekarien Sofia Carlenberg.

Annons

– Det var hon som kläckte idén, Sofia är väldigt duktig på tekniska lösningar. Det är tack vare henne som vi kan välja det här alternativet, säger Anna Laang.

Ulricehamns kommun äger rättigheterna till bilderna. Det är museets personal som väljer vilka bilder som läggs upp på sajten. Gemensamt för många av fotona är att de har skänkts av ulricehamnare som vill bidra till att historien bevaras.

– Det finns ett väldigt stort intresse för kulturarv i Ulricehamn. Vi vill vidga vårt arbete inom det här området, och bildsajten är en del av det, förklarar Anna Laang.

Förhoppningen är att sidans besökare ska se bilderna, känna igen sig och bidra med ytterligare fakta om platser, personer och händelser. Samlingen skulle enligt kulturchefen kunna användas vid studiecirklar eller som bildspel vid släktträffar och liknande.

Kollegan Lisa Mårtensson är ansvarig för bildarkivet och berättar att arkivet innehåller flera tusen bilder, men att personalen endast kommer att lägga ut bilder som är okej att dela på internet.

Har ni någon möjlighet att granska uppgifterna innan de publiceras?

– Vi är administratörer och ska försöka gå igenom alla kommentarer. Vi uppmanar alla som har någon information att gå in och skriva, säger hon.

Enligt IT-bibliotekarien Sofia Carlenberg är tjänsten lätt att använda både för administratörer och användare. Den kräver inte några avancerade tekniska kunskaper hos administratören, och även sidans besökare ska lätt kunna röra sig bland foton och kommentarer.

En möjlighet är att vissa bilder leder till diskussionstrådar där sajtens besökare finner en gemenskap.

– Det skulle fungera som ett forum där man kan diskutera minnen. Bara det har ju ett värde i sig, säger Lisa Mårtensson.

Annons

Enligt henne finns det ytterligare en poäng med projektet, nämligen att sajten fungerar som en backup, det vill säga en teknisk säkerhet om arkivet skulle skadas.

Bilddelningssajtens tjänster är gratis både för besökare och för den som lägger upp material. Förutom personalens tid kommer satsningen alltså inte att kosta kommunen något.

De bilder som ligger på internet har redan fått ett visst genomslag. Några personer har hört av sig och velat skänka ytterligare foton.

– Vi är ett litet museum på en liten ort. Vi är stolta över att gå i bräschen för ny teknik. Jag ser det som ett steg i rätt riktning, säger Anna Laang.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons