Nyheter

Läsning och matte med hjälp av Pettson

I Hössna skola har man ett tag fokuserat på läsningen. Tanken med detta är att läsning skall vara lustfylld och att alla skall vara delaktiga.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010
Ann-Kristin Larsson i form av grannen Gustavsson tar emot katten Findus.
Ann-Kristin Larsson i form av grannen Gustavsson tar emot katten Findus.Foto: 

Ann-Kristin Larsson är lärare i Hössna skola. Hon berättar om satsningen:

- Jag undervisade tidigare på mellanstadiet men fick genom Lärarlyftet tillfälle att gå en kurs som var inriktad på svenska och matte för mindre barn.

Det gick ut på att locka eleverna till läsning, och det skulle ske på ett sätt som skulle ge dem en lustfylld ingång till skönlitteratur och läsning i största allmänhet. Läsning är ju en av grunderna till alla inlärning.

Ett av inslagen i undervisningen var att eleverna skulle lära sig att skriva berättelser, där det skulle gå en röd tråd genom historien, som skulle han en början, en berättande mittendel och en avslutning. Allt skulle hänga ihop.

–  Barnen gjorde helt otroliga sagor, tycker Ann-Kristin Larsson.

Nu har barnen i uppgift att läsa en bok varje vecka. Det är individuellt anpassade böcker, från den enklast till allt mer avancerad litteratur

Den välkände figuren Pettson fanns med i det hela. Han hade närmast en matematikfunktion, men även när det gällde böcker fanns han med. Pettsson och hans katt Findus.

Han ville också att barnen skulle skriva till honom och berätta om sitt jullov. Om de gjorde detta skulle han bjuda på kafferep.

Barnen skrev och i onsdags hade det dukat till kafferep i Stadsbiblioteket. Det var många sorters kakor och ”kaffet” i form av saft serverades i det finaste porslinet. Mycket glam och glädje rådde i salen när Pettsons granne Gustavsson gick omkring och serverade.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.