Annons
Nyheter

Kulturen olönsam jämfört med sport

Nyheter • Publicerad 22 mars 2012

I lördags ämnade jag njuta av två vitt skilda kulturevenemang. Först gällde det ishockey i Göteborg, där mina favoriter Frölunda skulle vinna över Brynäs.

Jodå, för mig är, som jag tidigare framhärdat, idrott en form av kultur, kroppskultur nämligen.

Annons

Men njutningen kom snabbt av sig, då de välbetalda skridskomiljonärerna uppträdde som virriga juniorspelare inför 12 044 missnöjda åskådare. Bortsett då från några tillresta gävlebor.

För mig blev denna förlustmatch en stor besvikelse, bortkastade pengar förvisso.

Jag hann i alla fall hem till Ulricehamn för att hinna lyssna lite grand till de tre operadivorna som i Folkets hus gjorde en divine (gudomlig) föreställning med sång och humoristiska inslag.

Den här trion består av sopranerna Caroline Gentele, Gabriella Lambert och Jacqueline Miura. Den bildades 2007 och har sedan dess turnerat land och rike kring. I lördags fick således ulricehamnarna tillfälle att verkligen njuta av skönsång, flärd och humor. Trion har som uttalad målsättning att skapa en guldkant kring vardag och fest.

Visst uppfylldes denna målsättning, och det med råge.

Musiken bjöd på pärlor ur operalitteraturen, och blandade friskt med sånger från operett och populärmusik.

Vad sägs till exempel om Habaneran ur Bizets Carmen, Nessun Dorma av Puccini, Nattens drottnings hämndaria från Mozarts Trollflöjten och Time to say goodbye, en gång Andra Bocellis och Sarah Brightmans stora hit?

Och Jussi Björlings slagnummer Till havs fick en lysande uppföljare av gruppen Divine.

Här var det, som ni förstår, en himmelsvid skillnad mot missräkningen i Scandinavium i Göteborg.

Här var det inte tal om några nybörjarmissar; här var det professionalitet från början till slut, både hör- och synbart.

Annons

Den som inte är någon van operabesökare eller den som betraktar det dramatiska skeendet i operavärlden som märkligt eller orealistiskt fick här ett strålande tillfälle att lyssna till något av den vackraste musik som skrivits, och som grädde på moset framförd av tre fantastiskt skickliga sångerskor.

Inte vet jag hur mycket de tre gudomliga sopranerna får för sina framträdanden, man jag misstänker att hockeyspelarna i elitserien tjänar betydligt mer. Är detta den klassiska frågan om manliga och kvinnliga löner? Jag tror knappast det; det är nog snarare så att det är mindre lönsamt att vara kultur- än idrottsarbetare.

Det kan man förvisso ha synpunkter på. Kanske borde det vara tvärtom?

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons